Śmietanowy sos do ryby Śmietanowy sos do ryby

Śmietanowy sos do ryby

Ryba podana w sosie śmietanowym będzie bardzo delikatna. Domowy sos do ryby przygotować można w kilka chwil. Sos nadaje się zarówno do ryby pieczonej, grillowanej lub smażonej.

Średnia ocen: 0 (0)
Czas przygotowania

20min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

4

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • 200 g śmietany 30%
  • 200 ml białego wina wytrawnego
  • 2 szalotki pokrojone w piórka
  • posiekana natka pietruszki
  • 1 liść laurowy
  • 1 mała szczypta papryki czerwonej ostrej
  • szczypta białego pieprz
  • szczypta soli

Sposób przygotowania

  • 1
    Do garnka wlewamy wino, pokrojoną szalotkę oraz liść laurowy. Całość mieszamy i podgrzewamy - sos redukujemy o 1/3.
  • 2
    Po zredukowaniu przecedzamy sos i dodajemy do niego śmietanę oraz ostrą paprykę.
  • 3
    Gotujemy, cały czas mieszając i pilnując odpowiedniej konsystencji (gotujemy dość długo, często mieszając).
  • 4
    Na końcu dodajemy pieprz i sól oraz niewielką ilość posiekanej natki pietruszki.

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Sosy i pasty ObiadRyba

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis