Pstrąg z piekarnika Pstrąg z piekarnika

Pstrąg z piekarnika

Pyszny, pieczony pstrąg z masełkiem czosnkowym i odrobiną chilli!

Średnia ocen: 5 (1)
Czas przygotowania

30min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

2-4

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • 2 pstrągi świeże, wypatroszone
  • 1 paczka mrożonej mieszanki warzyw
  • sól
  • pieprz
  • 1 cytryna
  • 1 ząbek czosnku
  • gałązka rozmarynu
  • oliwa z oliwek
  • Masło:
  • 40 g masła
  • 1/2 papryczki chili
  • natka pietruszki
  • 1 ząbek czosnku
  • sól

Sposób przygotowania

  • 1
    Warzywa rozmrozić i osuszyć. Piekarnik nagrzać do 250 stopni C.
  • 2
    Wypatroszoną rybę dokładnie umyć i skropić sokiem z cytryny. Zrobić kilka nacięć nożem na jednym boku, następnie doprawić solą i pieprzem.
  • 3
    Każdego pstrąga posypać szczyptą rozmarynu i natrzeć 1 łyżką oliwy, do środka włożyć po 1 nieobranym ząbku czosnku oraz po 1 plasterku cytryny. Położyć na dużej blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia ponacinaną stroną do góry.
  • 4
    Rozmrożone warzywa włożyć do miski, doprawić solą, pieprzem, łyżką oliwy extra vergine i wymieszać. Wyłożyć na blaszkę obok ryb.
  • 5
    W miseczce utrzeć masło z dodatkiem posiekanej papryczki chili, 2 łyżek posiekanej natki pietruszki, przeciśniętego przez praskę czosnku, solą i pieprzem. Powstałym masłem wysmarować pstrągi i warzywa.
  • 6
    Wstawić blachę do piekarnika i piec przez 20 minut większe pstrągi lub około 15 minut mniejsze.

1 komentarz

Ioona 23 grudnia 2020 (01:16)

Pyszne

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Dania rybne FitKolacjaObiadRyba

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis