Królika przygotowujemy już dzień wcześniej, najlepiej wieczorem natrzeć go przyprawami i schować do lodówki. Królik dzięki temu będzie niezwykle soczysty i aromatyczny.
Średnia ocen: 5(1)
1h
Czas przygotowania
4
Ilość z przepisu
Średni
Poziom trudności
Składniki
1 króliki
200 ml śmietanki
200 ml białego wina
250 ml wody
2 łyżki musztardy dijon
2 cebule
2 łyżki mąki
2 ząbki czosnku
1 łyżka masła
świeży koperek opcjonalnie rozmaryn
oliwa
sól
pieprz
Sposób przygotowania
1
Królika podziel na 6 lub 8 części. Natrzyj go posiekanym czosnkiem, solą i pieprzem. Odstaw na noc do lodówki.
2
Cebulę obierz i pokrój w piórka.
3
Części królika obtocz w mące, przysmaż na patelni, aż z wierzchu mięso się zarumieni.
4
Ściągnij mięso na chwilę z patelni, każdy kawałek posmaruj niewielką ilością musztardy.
5
Na patelnię wrzuć cebulę i masło, smaż przez 5 minut. Do cebuli dodaj królika, zalej całość winem, poczekaj aż alkohol odparuje, wtedy dodaj wodę, zagotuj.
6
Wstaw do piekarnika (najlepiej w tym samym naczyniu, jeśli nadaje się do przetrzymywania w wysokich temperaturach; jeśli nie, przełóż mięso i płyn do brytfanny) o temperaturze 180 stopni na 35 minut.
7
Po tym czasie wyciągnij mięso z wywaru, przykryj je folią i pozwól mu odpocząć. Płyn przelej przez sitko (aby pozbyć się cebuli) do rondla, podgrzewaj w celu odparowania połowy jego objętości.
8
Dodaj śmietankę i posiekany koperek. Odparuj, aby sos otrzymał odpowiednią konsystencję. Dopraw do smaku. Królika podawaj z sosem i ziemniakami lub ryżem.
1 komentarz
Kornel16 listopada 2019 (11:55)
Dziś robię ten przepis i dam znać jutro jak wyszło i czy smakowało. Krolika mam z własnej hodowli także mam nadzieje, ze o smaku nie będzie decydowała jakość mięsa bo ta oceniam za idealna.
1 komentarz
Dziś robię ten przepis i dam znać jutro jak wyszło i czy smakowało. Krolika mam z własnej hodowli także mam nadzieje, ze o smaku nie będzie decydowała jakość mięsa bo ta oceniam za idealna.