Genialna pizza z dodatkiem 4 serów! Znajdziecie tu też przepis na chrupiące ciasto i pyszny domowy sos pomidorowy na spód pizzy! Zapraszam na włoską ucztę!
Średnia ocen: 0(0)
1h 30min
Czas przygotowania
4
Ilość z przepisu
Średni
Poziom trudności
Składniki
Ciasto na pizze:
150 ml ciepłej wody
300 g mąki pszennej
1/4 łyżeczki soli
4 łyżki oliwy z oliwek
21 g drożdży
Sos:
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżka oliwy z oliwek
250 g pomidorów w puszce
1 łyżeczka oregano
szczypta soli
szczypta pieprzu czarnego
odrobina cukru
Dodatki:
80 g parmeanu
2 mozzarelle po 125 g
100 g zielonych oliwek
100 g sera żółtego
100 g sera pleśniowego gorgonzolla
Sposób przygotowania
Ciasto na pizze:
1
Mąkę, 4 łyżki oliwy i 1/4 łyżeczki soli mieszamy w misce. Rozkruszone drożdże rozpuszczamy w 150 ml letniej wody, tak aby nie było grudek, dodaj do nich odrobinę cukru (około 1 płaską łyżeczkę). Dodajemy drożdże do mąki i wyrabiamy na gładkie ciasto. Zostawiamy je w misce i przykrywamy czystą bawełnianą lub lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce (ale nie gorące) na około 1h. W tym czasie ciasto powinno zwiększyć dwukrotnie swoją objętość).
Sos do pizzy:
1
Cebulę posiekaj w kosteczkę, a czosnek przeciśnij przez praskę. Podsmaż na 1 łyżce oliwy z oliwek. Dodaj pomidory z puszki, dopraw oregano, solą, pieprzem i cukrem. Sos duś pod przykryciem przez około 7 minut, mieszając co jakiś czas.
Przygotuj dodatki:
1
Oliwki pokrój w plasterki. Mozzarellę pokrój w cienkie plastry, parmezan i ser żółty zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Ser gorgonzola pokrusz na mniejsze kawałki.
Uformuj pizze:
1
Ciasto zagniatamy ponownie, dzielimy je na 4 równe części i rozwałkowujemy podsypując odrobiną mąki. Następnie formujemy okrągłe pizze, a następnie przekładamy je na blachy wyłożone papierem do pieczenia.
Dodatki i pieczenie:
1
Każdą pizze posmaruj odrobiną sosu pomidorowego, posyp parmezanem, mozzarellą, żółtym serem i posyp gorgonzolą. Na koniec wyłóż oliwki. Pizze najlepiej jedną po drugiej pieczemy w rozgrzanym do 225 stopni C przez około 15 minut, tak by były chrupiące! Smacznego!
Dodaj komentarz