Domowa pizza na cienkim cieście Domowa pizza na cienkim cieście

Domowa pizza na cienkim cieście

Pyszny i niezawodny przepis na domową pizze na cienkim cieście bez wyrabiania! Bazą do pizzy jest sos pomidorowy, który gotowy jest w niecałe 15 min. Największą zaletą tego przepisu jest szybkość przygotowania ciasta, które jest cienkie i chrupiące. To bez wątpienia jeden z moich najlepszych domowych przepisów na pizze.

Średnia ocen: 5 (1)
Czas przygotowania

25min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

1

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1/4 kostki drożdży
  • pół szklanki letniej wody
  • płaska łyżeczka cukru
  • jedna łyżeczka oleju roślinnego
  • odrobina oliwy
  • szczypta soli
  • Sos pomidorowy do pizzy:
  • 250 ml gotowego przecieru pomidorowego z butelki lub puszki
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka cukru
  • Dodatkowo:
  • ser mozzarella
  • ulubione dodatki do pizzy

Sposób przygotowania

  • 1
    Zaczynamy od przygotowania sosu do pizzy Do garnka wlej oliwę, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę podsmażaj. Dodaj przecier pomidorowy - wymieszaj. Dopraw szczyptą soli, pieprzu i cukru. Dodaj suszone oregano. Teraz trzeba zagotować sos, następnie zmniejszyć ogień i gotować pod lekko uchyloną pokrywą przez ok. 12 minut. W międzyczasie przygotowujemy ciasto na pizze.
  • Ciasto na pizze:
  • 1
    Drożdże delikatnie kruszymy do szklanki a następnie dolewamy letniej wody. Dodajemy płaską łyżeczkę cukru i energicznie mieszamy tak, aby nie było grudek (czasami może zająć to nawet 5 min.)
  • 2
    Przesiej mąkę z solą na stolnicę lub do większej miski, zrobić wgłębienie w środku i wlać w nie rozczyn z drożdży. Zagarniać łyżką mąkę do środka i przez 2 - 3 minuty mieszać składniki, pod koniec dodać odrobinę oleju. Całość wyrabiaj rękoma, aż uzyskasz pulchne, nieprzywierające do miski lub stolnicy ciasto (średnio około 10-15 minut wyrabiania). Ponieważ chcemy mieć cienkie ciasto - pomijamy proces wyrastania ciasta.
  • 3
    Ciasto uformuj w kulkę wyłóż na blachę wysmarowaną odrobiną oliwy (ja piekę pizze na spodzie od tortownicy).
  • 4
    Wyłożyć na ciasto cienką warstwę sosu pomidorowego, mozzarelle startą na grubych oczkach, oraz ulubione dodatki.
  • 5
    Wstawiamy pizze do piekarnika rozgrzanego do temperatury 250 stopni na 10 minut.

1 komentarz

kaja 8 kwietnia 2019 (15:25)

Ciasto faktycznie wyszło cienkie i chrupiące. Ja zrobiłam z dwóch porcji bo u nas 1 pizza to mało 🙂
Mam tylko pytanie czy te ciasto można zamrozić?

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Pizza KolacjaObiad

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis