Babka wielkanocna – proste i sprawdzone przepisy Babka wielkanocna – proste i sprawdzone przepisy

Babka wielkanocna – proste i sprawdzone przepisy

Babka wielkanocna to polskie tradycyjne ciasto, które najczęściej pieczemy w okresie Świąt Wielkanocnych. Babka wielkanocna powinna być wilgotna i puszysta. Możemy ją zrobić i podać na wiele sposobów np. oblać lukrem lub posypać cukrem pudrem. Wspaniałe w smaku są babki cytrynowe lub czekoladowe. Smaków i sposobów ich pieczenia jest tyle, że na pewno każdy znajdzie coś dla siebie. Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij piec!

Babka piaskowa

Babka piaskowa

Piaskowa babka charakteryzuje się przede wszystkim tym, że jest puszysta i lekka jak puch. Przepis na babkę piaskową jest łatwy do wykonania, a ciasto wychodzi idealnie.

Czas przygotowania: 50 min

Przepis


Babka migdałowa z polewą z białej czekolady

Babka migdałowa z polewą z białej czekolady

Migdałowy smak babki w połączeniu z polewą z białej czekolady to duet doskonały. Idealne ciasto do kawy, na spotkanie w rodzinnym gronie. Jedno jest pewne – na pewno szybko zniknie z wielkanocnego stołu!

Czas przygotowania: 50 min

Przepis


Puszysta i czekoladowa babka szampańska

Puszysta i czekoladowa babka szampańska

Jeśli jeszcze nie próbowaliście czekoladowej babki z musującym winem to koniecznie musicie nadrobić stracony czas. Szampana można zastąpić colą, jednak babka straci wtedy swój lekko wytrawny posmak. Bez wątpienia jest to przebój kulinarny na wielkanocnym stole.

Czas przygotowania: 1h 10 min

Przepis


Puszysta i wilgotna Babka Wielkanocna

Puszysta i wilgotna Babka Wielkanocna

Tej babki nie trzeba specjalnie reklamować, jej smak i wygląd mówią same za siebie. Dodatkowo gdy obsypiesz ją cukrem pudrem i udekorujesz czekoladowymi jajeczkami w pastelowych kolorach wiosna sama zawita do Twojego domu. Święta w towarzystwie tej babki to przepis na rodziną sielankę – z pewnością wprawi w dobry nastrój każdego domownika!

Czas przygotowania: 1h

Przepis


Babka majonezowa – z przepisu babci

Babka majonezowa – z przepisu babci

Przepis na babkę majonezową, który jest gwarancją sukcesu. Babcina receptura sprawia, że babka zawsze wychodzi, jest wilgotna i do tego przepięknie pachnie. Zapach tego ciasta z pewnością przywoła wspaniałe wspomnienia z dzieciństwa, gdy wracało się do domu pachnącego ciastem.

Czas przygotowania: 45 min

Przepis


Babka wielkanocna z dżemem

Babka wielkanocna z dżemem

Rewelacyjny przepis na babkę z dżemem autorstwa Ewy Wachowicz to gwarancja udanego i smacznego wypieku. Przepis klasyczny i prosty, upieczenie takiej babki nie wymaga specjalnych zdolności kulinarnych.

Czas przygotowania: 1h 15 min

Przepis