Żeberka z piekarnika w miodowym sosie Żeberka z piekarnika w miodowym sosie

Żeberka z piekarnika w miodowym sosie

Mój ulubiony przepis na żeberka w sosie miodowo – musztardowym, które robię na większe imprezy rodzinne, lub w okresie świąt.

Średnia ocen: 0 (0)
Czas przygotowania

2h

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

4

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • Żeberka:
  • 1 kg żeberek np. jagnięcych lub wieprzowych
  • 1 szklanka bulionu domowego
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 gałązki rozmarynu
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu czarnego
  • szczypta chilli
  • szczypta tymianku
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki masła
  • Sos:
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka musztardy dijon
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Sposób przygotowania

  • 1
    4 łyżki oliwy wymieszaj z tymiankiem chilli, pieprzem, solą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
  • 2
    Żeberka zamarynuj w powstałej marynacie i odstaw na noc do lodówki.
  • 3
    Na drugi dzień podsmaż żeberka z obu stron na rozgrzanym maśle.
  • 4
    Do naczynia żaroodpornego włóż mięso i wlej bulion, dodaj gałązki rozmarynu i piecz w 180°C przez około 1,5 do 2 godzin.
  • SOS:
  • 1
    Wszystkie produkty na sos wymieszaj i polej nim upieczone żeberka.

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Dania mięsne ImprezaObiadObiad z mięsem

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis