Zapiekanka ziemniaczana

Dania mięsne Kuchnia: Polska Autor:

Prosta, sycąca, smaczna i pełna smaków – zapiekanka ziemniaczana. Wypróbuj tradycyjnego przepisu na zapiekankę ziemniaczaną z boczkiem i cebulką. Jest to z pewnością doskonały wybór na obiad dla całej rodziny.

zapiekanka ziemniaczana
12 porcji
Bardzo proste w wykonaniu
Kalorie: 190 kcal w 100 g

Niezbędne akcesoria

  • Naczynie żaroodporne
  • Patelnia
  • Piekarnik

Składniki

  • 2 kg ziemniaków
  • 5 średnich cebul
  • 400 g boczku surowego wędzonego
  • 200 g żółtego sera
  • 150 g śmietanki 30%
  • 2 duże jajka
  • 1 mały pęczek szczypiorku
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • Szczypta pieprzu

Sposób przygotowania

Dobrze umyj ziemniaki i zalej je w większym garnku zimną wodą (jeśli masz stare ziemniaki, możesz je po prostu obrać ze skóry). Dodaj 1 płaską łyżkę soli. Garnek przykryj przykrywką i ustaw wysoką moc palnika. Gdy ziemniaki zaczną się gotować zmniejsz moc palnika i gotuj je około 15 min od zagotowania wody. Po tym czasie odlej wodę i odłóż ziemniaki do przestudzenia.
Boczek i cebule pokrój w drobną kostkę.
Pokrojony w kostkę boczek dodaj na większą patelnię. Następnie zacznij go smażīć na średnim ogniu. Tłuszcz powinien zacząć po chwili się wytapiać, jednak nie będzie go na tyle dużo, by podsmażyć na nim również cebulkę. Dlatego dodaj jeszcze 2 łyżki oleju do smażenia.
Po paru minutach podsmażania boczku dodaj pokrojoną drobno cebulę. Całość podsmażaj, na średniej mocy palnika, aż wytopi się tłuszczu z boczku i zarumieni go. Cebulka powinna się tylko lekko przyrumienić.
Przestudzone ziemniaki pokrój w grubsze plasterki. Podziel je na dwie równe połowy.
Naczynie żaroodporne wysmaruj od środka odrobiną oleju. Następnie wyłóż na dno naczynie pierwszą połowę pokrojonych ziemniaków. Układając je starannie obok siebie.
Na ziemniaki wyłóż połowę farszu z patelni oraz połowę startego żółtego sera.
Na koniec wyłóż drugą warstwę z ziemniaków i posyp pozostałą częścią startego sera.
Do niedużej miseczki wbij 2 jajka, wlej pół 150 g śmietanki 30% oraz dodaj 1 łyżeczkę gałki muszkatołowej, soli i słodkiej papryki oraz szczyptę pieprzu. Całość dokładnie wymieszaj trzepaczką i rozlej zawartość po całej powierzchni zapiekanki.
Na koniec wyłóż pozostałą część farszu z boczku i cebulki. Posyp zapiekankę drobno posiekanym szczypiorkiem.
Zapiekanką umieść w piekarniku nagrzanym do 180 stopni z opcją pieczenia góra/dół. Piecz ją bez przykrycia przez 45 min.
Zapiekanka smakuje najlepiej na ciepło. Smacznego!
Średnia 5,00 / 5 (1 głosów)
Nie Polecam - niestety, nie spełnił oczekiwańMam zastrzeżenia...Można Spróbować - przepis poprawnyPolecam - bardzo dobre danieZdecydowanie Polecam - doskonały przepis
Loading...

4 komentarze

integer 22 września 2024 (07:35)

XXdFQv8wbmx

http://edmetal.com.br/kumar-siteleri-lisansli-ve-gvenilir-oyun-seenekleri/ 26 września 2024 (14:40)

Xg2SNyt0xdZ

⌨ Notification- TRANSACTION 1,82412 BTC. Verify => https://telegra.ph/Go-to-your-personal-cabinet-08-25?hs=76400512b52f6882447a1ffbf3fe3aad& ⌨ 18 października 2024 (10:21)

foelnr

https://foodfeed.space/ 4 listopada 2024 (14:51)

whrFZc3Bq5c

Dodaj komentarz

+ Dodaj przepis