Zapiekanka z makaronem i serem to danie, który nigdy się nie znudzi, zawsze wychodzi i smakuje wszystkim. W tej wersji towarzyszą jej pieczarki, kukurydza i podpiekana kiełbaska. Pychota.
Średnia ocen: 5(1)
55min
Czas przygotowania
6
Ilość z przepisu
Łatwy
Poziom trudności
Składniki
150 g makaronu świderki
2 kiełbasy (najlepiej drobiowe)
1 słoik marynowanych pieczarek
3 łyżki przecieru pomidorowego
20 dag mozzarelli
odrobina oleju do podsmażenia kiełbasy
1 puszka kukurydzy
natka pietruszki
20 dag żółtego sera
1 szklanka mleka
1 jajko
sól
pieprz
Sposób przygotowania
1
Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
2
Pieczarki odsącz i przekrój je na pół.
3
Kiełbasę pokrój w kosteczkę i podsmaż na patelni.
4
Ser żółty i ser mozzarella zetrzyj na tarce na grubych oczkach.
5
Koncentrat wymieszaj z ciepłą przegotowaną wodą.
6
W mleko roztrzep jajko, dodaj sól i pieprz.
7
Ugotowany makaron przełóż do naczynia żaroodpornego. Dodaj do niego odsączoną kukurydzę, pieczarki i kiełbasę. Wymieszaj.
8
Zalej wszystko przecierem z wodą, wymieszaj, tak aby wszystkie składniki pokryły się w sosie z koncentratu.
9
Teraz równomiernie polej zapiekankę roztrzepanym jajkiem z mlekiem.
10
Na koniec posyp wszystko obficie serem żółtym i serem mozzarella.
11
Wstaw do piekarnika na 180 stopni C i zapiekaj w zamkniętym naczyniu żaroodpornym przez około 30-40 min.
1 komentarz
Dorota19 marca 2020 (13:53)
Wyszła doskonała! Bardzo wszystkim smakuje! Dziękuje za przepis
1 komentarz
Wyszła doskonała! Bardzo wszystkim smakuje! Dziękuje za przepis