Prosty i szybki przepis na wegetariański sos do makaronu z pysznymi warzywami. Sos jest pomidorowy, intensywny w smaku dzięki cebuli, czosnkowi i natce pietruszki! Bez wątpienia jest to szybki i prosty sos do obiadu.
Średnia ocen: 0(0)
20min
Czas przygotowania
1
Ilość z przepisu
Łatwy
Poziom trudności
Składniki
2 cebule
3 marchewki
2 puszki pomidorów
4 ząbki czosnku zależnie od wielkości i ostrości
80 ml oliwy
sól
pieprz
2 łyżeczki ziół prowansalskich
natka pietruszki
Sposób przygotowania
1
Cebule kroję w drobna kostkę i podsmażam na oleju w głębokiej patelni.
2
Dodaję obrane i starte na tarce o grubych oczkach marchewki i przesmażam razem.
3
Do warzyw dodaję pokrojone pomidory z puszki i przepuszczone przez praskę ząbki czosnku.
4
Doprawiam solą, pieprzem i ziołami. Duszę razem na średnim ogniu ciągle mieszając tak, aby część wody odparowała. Pod koniec próbuję, dodaje posiekaną natkę pietruszki i w razie potrzeby jeszcze doprawiam.
5
Sos podawać z ulubionym makaronem, posypanym ulubionym serem np. parmezanem.
Dodaj komentarz