Tagliatelle carbonara Tagliatelle carbonara

Tagliatelle carbonara

Każdy z nas ma własną wersję tej potrawy. Zapraszam do spróbowania mojej.

Średnia ocen: 0 (0)
Czas przygotowania

25min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

4

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Średni

Poziom trudności

Składniki

  • 75 gram masła
  • 100 gram boczku krojonego w niewielkie słupki lub kostkę
  • 400 gram makaronu tagliatelle
  • 8 żółtek
  • 6 łyżek śmietany kremówki
  • 50 gram tartego parmezanu
  • szczypta pieprzu
  • 0,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki świeżej, posiekanej pietruszki

Sposób przygotowania

  • 1
    Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Masło rozpuść na dużej, głębokiej patelni, dodaj boczek i smaż na średnim ogniu przez kilka minut, aż boczek będzie złotobrązowy.
  • 2
    Dużej misce wymieszaj żółtka, śmietanę, parmezan, pieprz, gałkę muszkatołową i pietruszkę.
  • 3
    Zdejmij boczek z ognia i dodaj do niego ugotowany al dente makaron, mieszaj delikatnie tak aby połączyć dokładnie makaron z boczkiem i masłem.
  • 4
    Makaron z gorącym boczkiem dodajemy do mieszanki z jajkami i dobrze wymieszaj. Dekorujemy świeżą natką pietruszki.
  • 5
    Podajemy i jemy od razu, inaczej jajka nam się zetną.

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Dania mięsne MakaronObiadObiad z makaronem

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis