W tym przepisie możesz wykorzystać wszystkie warzywa, które lubisz, od kalafiorów, brokułów, mini marcheweczki po cukinię czy fasolkę szparagową. Stwórz swój dowolny mix smakowy lub wykorzystaj gotowe mrożone mieszanki warzyw.
Średnia ocen: 5(2)
30min
Czas przygotowania
4
Ilość z przepisu
Łatwy
Poziom trudności
Składniki
1 opakowanie warzyw na patelnię np. firmy Hortex
1 łyżka oliwy z oliwek
sól
pieprz
Sos:
500 ml mleka
100 g żółtego sera
40 g masła
40 g mąki
2 szczypty gałki muszkatołowej
½ łyżeczki soli
2 szczypty pieprzu
Sposób przygotowania
1
Rozgrzej oliwę na dużej patelni, dodaj mrożone warzywa, przypraw solą i pieprzem. Podsmaż 3 minuty. Przełóż do naczynia do zapiekania.
Sos:
1
Masło rozpuść w rondelku, dodaj mąkę i smaż przez chwilę cały czas mieszając. Gdy mąka lekko się zezłoci, wlej połowę porcji mleka, cały czas energicznie mieszając.
Gdy sos zacznie gęstnieć, dodaj resztę mleka ciągle mieszając. Gotuj na wolnym ogniu. Dodaj starty żółty ser, przypraw gałką, solą i pieprzem.
Zapiekanie:
1
Sosem zalej warzywa, zapiekaj w piekarniku nagrzanym do temperatury 180ºC przez ok. 20-30 minut, aż beszamel się zezłoci.
2 komentarze
idealne na danie na piatek
smaczne