Świąteczna pieczeń Świąteczna pieczeń

Świąteczna pieczeń

Świąteczna pieczeń z indyka pieczona w piekarniku. Mięso z indyka marynujemy dość długo bo całą noc, jednak dzięki temu nabiera on ziołowego smaku, w dodatku mięso po upieczeniu będzie bardzo soczyste! Pieczeń polecam szczególnie na święta lub na imprezy.

Średnia ocen: 5 (1)
Czas przygotowania

1h

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

8

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • 1 kg piersi z indyka
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 płaska łyżeczka soli morskiej
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • ½ łyżeczki lubczyku
  • gałązka rozmarynu
  • kilka kropli soku z cytryny
  • szczypta kurkumy

Sposób przygotowania

  • 1
    Czosnek przeciśnij przez praskę. W szklance wymieszaj oliwę, czosnek, sok z cytryny i wszystkie przyprawy.
  • 2
    Indyka zamarynuj w szklanym naczyniu, dodaj gałązkę rozmarynu do aromatu i odstaw na całą noc do lodówki.
  • 3
    Zamarynowanego indyka włóż do rękawa do pieczenia i piecz około 1h w 180°C.

1 komentarz

Martyna 28 grudnia 2019 (13:53)

Doskonała wyszła! Soczyste mięsko i marynata aromatyczna! Ja dodatkowo starłam jeszcze do marynaty skórkę z cytryny – zachęcam do wypróbowania.

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Dania mięsne IndykObiad z mięsemWigilia i Święta

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis