Pulpety z sosem z czerwonych warzyw takich jak: papryka, pomidory i czerwona soczewica, możemy podawać w towarzystwie kopytek, makaronu lub ziemniaków. Pulpety świetnie się sprawdzą jako propozycja obiadu dla najmłodszych.
Średnia ocen: 0(0)
25min
Czas przygotowania
5
Ilość z przepisu
Łatwy
Poziom trudności
Składniki
Sos:
300 ml przecieru pomidorowego
1 mała cebula czerwona
1/2 szklanki czerwonej soczewicy
1 szklanka wody do gotowania soczewicy
1/2 czerwonej papryki
szczypta pieprzu
olej do smażenia
Pulpety:
400 g mielonego mięsa drobiowego
1 ząbek czosnku
1 jajko
szczypta pieprzu
1 łyżka kaszy manny
1 szklanka bulionu
Sposób przygotowania
1
Zagotuj szklankę wody, dodaj do niej soczewicę, zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem 15 minut, aż soczewica wchłonie cały płyn.
2
Mięso mielone wymieszaj z jajkiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, pieprzem i kaszą.
3
Do garnka wlej olej i go rozgrzej. Dodaj posiekaną w kostkę cebulę i paprykę. Duś około 5 minut.
4
Następnie dodaj soczewicę, przecier i pieprz. Wymieszaj i gotuj jeszcze 5 minut. Dodaj bulion i zblenduj na gładki sos.
5
Na dużej patelni rozgrzej olej. Uformuj z mięsa małe pulepety i podsmaż je na większym.
6
Pulpety zalej szklanką wody i duś pod przykryciem około 10 min. Dodaj sos i duś jeszcze z 10 min pod przykryciem na małym ogniu. Spróbuj czy nie trzeba doprawić solą lub pieprzem.
Dodaj komentarz