Sos do spaghetti bez mięsa Sos do spaghetti bez mięsa

Sos do spaghetti bez mięsa

Propozycja sosu do spaghetti bez mięsa jako wegetariańskie, tanie i zdrowe danie obiadowe dla całej rodziny.

Średnia ocen: 5 (1)
Czas przygotowania

25min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

2

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • makaron do spaghetti
  • 2 średnie cebule
  • 4 dość ząbki czosnku
  • 2 papryki zielone lub czerwone
  • 8 średnich pieczarek
  • 1 litr przecieru pomidorowego
  • świeża bazylia /można zastąpić suszoną/
  • świeże oregano /można zastąpić suszonym/
  • kurkuma
  • zioła prowansalskie
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól
  • pieprz
  • olej kokosowy

Sposób przygotowania

  • 1
    Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  • 2
    Cebulę kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę i dusimy w niewielkiej ilości oleju kokosowego i wody.
  • 3
    Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i dusimy do miękkości. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę pieczarki i smażymy, aż puszczą sok. Dodajemy przecier i dusimy jeszcze około 10 minut.
  • 4
    Kroimy drobno bazylię oraz oregano i wrzucamy z wszystkimi przyprawami.
  • 5
    Potrawę można posypać już na talerzu pozostałą świeżą bazylią i oregano.

1 komentarz

Paweł 22 marca 2019 (22:19)

dobre

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Dania bez mięsa Sosy i pasty MakaronObiad

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis