Sos beszamelowy Sos beszamelowy

Sos beszamelowy

Sos beszamelowy to obowiązkowy dodatek do lasagne. Świetnie się komponuje z zapiekanym makaronem, mięsem oraz rybami. Genialnie służy również jako polewa do np. szparagów lub brokułów.

Średnia ocen: 0 (0)
Czas przygotowania

10min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

duża porcja

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Średni

Poziom trudności

Składniki

  • 110g masła
  • 1 kubek mąki
  • 8 kubków mleka
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • świeżo zmielona gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania

  • 1
    W garnku rozpuść masło, dodaj mąkę delikatnie mieszając, aby uzyskać gładką masę. Najlepiej sprawdzi się do tego rózga kuchenna.
  • 2
    Zdejmij garnek z gazu i dodaj mleko. Cały czas mieszaj. Teraz gotuj na średnim ogniu, (beszamel powinien zgęstnieć) aż dojdzie do wrzenia.
  • 3
    Zdejmij z gazu i spróbuj sosu i dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową - im więcej dodasz gałki tym sos będzie bardziej wyrazisty.

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Sosy i pasty

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis