Sos beszamelowy to obowiązkowy dodatek do lasagne. Świetnie się komponuje z zapiekanym makaronem, mięsem oraz rybami. Genialnie służy również jako polewa do np. szparagów lub brokułów.
Średnia ocen: 0(0)
10min
Czas przygotowania
duża porcja
Ilość z przepisu
Średni
Poziom trudności
Składniki
110g masła
1 kubek mąki
8 kubków mleka
sól
świeżo zmielony pieprz
świeżo zmielona gałka muszkatołowa
Sposób przygotowania
1
W garnku rozpuść masło, dodaj mąkę delikatnie mieszając, aby uzyskać gładką masę. Najlepiej sprawdzi się do tego rózga kuchenna.
2
Zdejmij garnek z gazu i dodaj mleko. Cały czas mieszaj. Teraz gotuj na średnim ogniu, (beszamel powinien zgęstnieć) aż dojdzie do wrzenia.
3
Zdejmij z gazu i spróbuj sosu i dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową - im więcej dodasz gałki tym sos będzie bardziej wyrazisty.
Dodaj komentarz