Schabowy w sosie musztardowo – chrzanowym Schabowy w sosie musztardowo – chrzanowym

Schabowy w sosie musztardowo – chrzanowym

Typowo domowy obiad, czyli schabowy, podany z pysznym sosem musztardowo – chrzanowym. Smacznie i tradycyjnie – jak u mamy!

Średnia ocen: 0 (0)
Czas przygotowania

45min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

3-4

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • 250 ml bulionu wołowego
  • 4 plastry schab bez kości
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 3 łyżki chrzanu
  • 2,5 łyżeczki mąki
  • 2 łyżki musztardy chrzanowej
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • szczypta słodkiej papryki
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

Sposób przygotowania

  • 1
    Plastry schabu delikatnie rozbijamy. Następnie nacieramy je z obu stron solą, pieprzem, papryka słodką i ziołami prowansalskimi. Schab podsmażamy z obu stron tak aby się zarumienił.
  • 2
    Następnie ściągamy kotlety z patelni, a do powstałego tłuszczu wlewamy bulion i dodajemy chrzan i musztardę. Mieszamy.
  • 3
    Śmietanę mieszamy z mąką i dodajemy do bulionu szybko mieszając, sos chwilkę gotujemy aż do zgęstnienia.
  • 4
    Następnie wkładamy plastry schabu i dusimy je w sosie pod przykryciem około 30 minut. Zdejmujemy pokrywkę i odparowujemy nadmiar płynu aż do uzyskania pożądanej konsystencji sosu. Gotowe! Podajemy z ugotowanymi ziemniakami.

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Dania mięsne Sosy i pasty ObiadObiad z mięsem

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis