To jeden z najprostszych sposobów na podanie schabowych. Do schabu w sosie ze śmietany, musztardy i cydru idealnie sprawdzi się puree z ziemniaków i sałatka ze świeżych warzyw.
Średnia ocen: 0(0)
30min
Czas przygotowania
2
Ilość z przepisu
Łatwy
Poziom trudności
Składniki
Schab:
2 kotlety schabowe
szczypta soli
szczypta pieprzu
olej rzepakowy do smażenia
125 ml cydru jabłkowego
1 łyżka musztardy francuskiej z całymi ziarnami gorczycy
75 ml śmietanki kremówki
Puree ziemniaczane:
4 ziemniaki
1 łyżka masła klarowanego
sól
Sposób przygotowania
1
Kawałki schaby oczyść, umyj i osusz. Następnie za pomocą tłuczka rozbij kotlety tak, aby były cieńsze. Przypraw z obu stron solą i pieprzem.
2
Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy kotlety na większym ogniu, po około 4-5 min z obu stron. Następnie przekładamy kotlety na talerz.
3
Na patelnię na której smażyliśmy kotlety wlewamy cydr i gotujemy około 1 minutę. Następnie dodajemy musztardę oraz śmietanę i cały czas starannie mieszamy. Gotujemy sos kilka minut.
4
Następnie dodaj do sosu kotlety i duś je na wolnym ogniu około 3 minut.
Puree ziemniaczane:
1
Ziemniaki obierz, pokój na mniejsze kawałki i ugotuj w osolonej wodzie.
2
Odcedź i uduś ziemniaki z masłem.
Podanie:
1
Schabowe podawaj w towarzystwie puree i ulubionej sałatki obiadowej.
Dodaj komentarz