Sałatka śledziowa poznańska krok po kroku Sałatka śledziowa poznańska krok po kroku

Sałatka śledziowa poznańska krok po kroku

Podsyłam przepis na sałatkę śledziową poznańską według przepisu Magdy Gessler. Sałatka jest udanym połączeniem wypróbowanych smaków.

Średnia ocen: 0 (0)
Czas przygotowania

20min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

4

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • 4 filety ze śledzia w oleju
  • 5 ziemniaków sałatkowych
  • 5 jajek
  • 2 ogórki konserwowe
  • 4 łyżki majonezu
  • pęczek natki pietruszki
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

  • 1
    Ziemniaki dokładnie umyj i ugotuj je (w mundurkach) w osolonej wodzie do miękkości, następnie ostudź, obierz i pokrój w kosteczkę.
  • 2
    Jajka ugotuj na twardo (1 odłóż do dekoracji), ostudź i pokrój w kostkę.
  • 3
    Śledzia i ogórki pokrój w kostkę. Posiekaj natkę pietruszki.
  • 4
    Starannie wymieszaj wszystkie składniki sałatki. Dopraw solą i pieprzem, dodaj 4 łyżki majonezu.
  • 5
    Udekoruj sałatkę pozostawionym jajkiem. Sałatka schowaj na 2 h do lodówki - najlepiej smakuje schłodzona.

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Sałatki RybaWigilia i Święta

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis