Rolada biszkoptowa z kremem i owocami

Delikatna i niezwykle pyszna rolada z kremem i sezonowymi owocami.

Ocena:

(0)
Rolada biszkoptowa z kremem i owocami Rolada biszkoptowa z kremem i owocami
Czas przygotowania

45min

Porcji z przepisu

6

Poziom trudności

Łatwy


Rolada biszkoptowa z kremem i owocami

Składniki:

  • Ciasto:
  • 3 jajka
  • 60 g drobnego cukru do wypieków
  • 75 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • odrobina cukru pudru
  • Krem:
  • 400 g mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 0,5 szklanki śmietanka kremówki (zimnej!)
  • Owoce:
  • 2 garście truskawek lub świeżych malin
  • 1 garść jagód lub borówek

Sposób przygotowania:

  • Ciasto:
  • 1

    Białka oddzielamy starannie od żółtek. Następnie białka ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli.

  • 2

    Gdy białka będą ubite, cały czas miksując partiami dodajemy po 1 żółtku i odrobinie cukru, aż powstanie nam puszysta, jasna masa.

  • 3

    Następnie dodajemy przesianą mąkę, którą należy wmieszać już bardzo delikatnie bez użycia miksera. Najlepiej za pomocą łyżki.

  • 4

    Dużą blachę do pieczenia wyłóż papierem i wylej na nią ciasto powinno mieć grubość około 1 cm (ja używam klasycznej dużej blachy, gdy rozsmaruje ciasto na grubość ok. 1 cm, zajmuje mi ok.3/4 jej powierzchni).Równo rozsmaruj i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na ok. 10-15 minut. Ciasto musi stężeć i lekko się zezłocić.

  • 5

    Gdy ciasto się upiecze przygotuj drugi arkusz papieru do pieczenia. Oprósz go odrobiną cukru pudru i wyłóż ostrożnie na niego upieczony placek ciasta. Delikatnie pozbądź się papieru na którym ciasto się piekło.

  • Krem:
  • 1

    W dużej misce za pomocą miksera ubij mascarpone z cukrem na puszysty krem. Wlej mocno schłodzoną śmietankę (jeśli będzie ciepła może się zważyć) i miksuj do uzyskania konsystencji kremu.

  • 2

    Następnie dodaj owoce (truskawki oczywiście pokrój na mniejsze kawałki) i wymieszaj delikatnie szpatułką tak, by część owoców się rozpadła i zabarwiła krem na jasnoróżowy kolor. Spróbuj czy masy nie trzeba dosłodzić cukrem pudrem.

  • Zawijanie rolady:
  • 1

    Na biszkopcie rozsmaruj równą warstwą krem. Trzymając brzegi papieru, na jakim ułożone jest ciasto, zwiń roladę. Ułóż na talerzu złączeniem do dołu.

  • 2

    Roladę należy schłodzić w lodówce przynajmniej przez 2 godziny, wtedy będzie łatwiej ją kroić.

  • 3

    Możesz zostawić odrobinę kremu i owoców do dekoracji rolady z wierzchu, choć nie ma takiej potrzeby, gdyż po ukrojeniu prezentuje się pięknie.


Skomentuj


Kuchnia: Polska

Kategoria: · Dania główne

Autor: Justyna · 27 maja 2020


Podobne przepisy

+ Dodaj przepis