Rolada biszkoptowa z kremem i owocami Rolada biszkoptowa z kremem i owocami

Rolada biszkoptowa z kremem i owocami

Delikatna i niezwykle pyszna rolada z kremem i sezonowymi owocami.

Średnia ocen: 0 (0)
Czas przygotowania

45min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

6

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • Ciasto:
  • 3 jajka
  • 60 g drobnego cukru do wypieków
  • 75 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • odrobina cukru pudru
  • Krem:
  • 400 g mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 0,5 szklanki śmietanka kremówki (zimnej!)
  • Owoce:
  • 2 garście truskawek lub świeżych malin
  • 1 garść jagód lub borówek

Sposób przygotowania

  • Ciasto:
  • 1
    Białka oddzielamy starannie od żółtek. Następnie białka ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli.
  • 2
    Gdy białka będą ubite, cały czas miksując partiami dodajemy po 1 żółtku i odrobinie cukru, aż powstanie nam puszysta, jasna masa.
  • 3
    Następnie dodajemy przesianą mąkę, którą należy wmieszać już bardzo delikatnie bez użycia miksera. Najlepiej za pomocą łyżki.
  • 4
    Dużą blachę do pieczenia wyłóż papierem i wylej na nią ciasto powinno mieć grubość około 1 cm (ja używam klasycznej dużej blachy, gdy rozsmaruje ciasto na grubość ok. 1 cm, zajmuje mi ok.3/4 jej powierzchni).Równo rozsmaruj i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na ok. 10-15 minut. Ciasto musi stężeć i lekko się zezłocić.
  • 5
    Gdy ciasto się upiecze przygotuj drugi arkusz papieru do pieczenia. Oprósz go odrobiną cukru pudru i wyłóż ostrożnie na niego upieczony placek ciasta. Delikatnie pozbądź się papieru na którym ciasto się piekło.
  • Krem:
  • 1
    W dużej misce za pomocą miksera ubij mascarpone z cukrem na puszysty krem. Wlej mocno schłodzoną śmietankę (jeśli będzie ciepła może się zważyć) i miksuj do uzyskania konsystencji kremu.
  • 2
    Następnie dodaj owoce (truskawki oczywiście pokrój na mniejsze kawałki) i wymieszaj delikatnie szpatułką tak, by część owoców się rozpadła i zabarwiła krem na jasnoróżowy kolor. Spróbuj czy masy nie trzeba dosłodzić cukrem pudrem.
  • Zawijanie rolady:
  • 1
    Na biszkopcie rozsmaruj równą warstwą krem. Trzymając brzegi papieru, na jakim ułożone jest ciasto, zwiń roladę. Ułóż na talerzu złączeniem do dołu.
  • 2
    Roladę należy schłodzić w lodówce przynajmniej przez 2 godziny, wtedy będzie łatwiej ją kroić.
  • 3
    Możesz zostawić odrobinę kremu i owoców do dekoracji rolady z wierzchu, choć nie ma takiej potrzeby, gdyż po ukrojeniu prezentuje się pięknie.

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Ciasta i torty

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis