Ciasto Murzynek

Ciasta i torty Kuchnia: Polska Autor:

Oto stary, babciny przepis na murzynka. Ciasto, które zawsze wychodzi, jest mocno czekoladowe, puszyste, a zarazem wilgotne. Zwieńczone polewą tworzy idealną propozycję jako ciasto do kawy.

murzynek
12 porcji
Bardzo proste w wykonaniu

Niezbędne akcesoria

  • Tortownica o średnicy 24 cm lub forma 25/25 cm
  • Rondelek
  • Mikser
  • Piekarnik
  • Papier do pieczenia

Składniki

  • 200 g masła
  • 360 g mąki pszennej
  • 5 jajek
  • 5 łyżek kakao
  • 125 ml wody
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¼ tabliczki gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania

W małym rondelku umieść 200 gramów masła, 3/4 szklanki cukru, 125 ml wody i dodaj 5 łyżek kakao.
Podgrzewaj całość na małej mocy palnika, mieszając co kilka minut, aż krem stanie się płynny i gładki. To zazwyczaj nie trwa dłużej niż około 5 min. Nie doprowadzaj kremu do wrzenia. Odstaw rondel do przestudzenia.
Aby zrobić podstawową polewę, odlej 1/4 szklanki czekoladowego z gorącego kremu. Dodaj 1/4 tabliczki gorzkiej czekolady i mieszaj, aż powstanie gęsty krem. Odstaw polewę na bok, na koniec tym kremem polejesz murzynka.
Oddziel żółtka od białek. Białka zmiksuj na sztywno ze szczyptą soli. Nie miksuj dłużej niż 2-3 min.
Dodaj żółtka do białek i miksuj masę przez około 10 sekund.
Następnie cienką strużką wlewaj przestudzony krem czekoladowy. Na koniec dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Mieszaj delikatnie za pomocą szpatułki, tylko do połączenia składników.
Przelej gotowe ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Umieść formę z ciastem w piekarniku nagrzanym do 175 stopni. Piecz murzynka przez około 35-40 min na środkowej półce z grzaniem góra/dół.
Po 30-35 min lekko uchyl drzwi piekarnika i sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest gotowe. Patyczek umieść po skosie na środku ciasta. Po wyjęciu nie powinien być mokry.
o upieczeniu lekko uchyl drzwi piekarnika na 5 min, a następnie otwórz je całkowicie. Po kilku minutach wyjmij ciasto i po lekkim przestudzeniu zdejmij obręcz. Wyłóż gęstą polewę na jeszcze ciepłe ciasto, a polewa rozleje się po murzynku pod wpływem ciepła.
Średnia 5,00 / 5 (1 głosów)
Nie Polecam - niestety, nie spełnił oczekiwańMam zastrzeżenia...Można Spróbować - przepis poprawnyPolecam - bardzo dobre danieZdecydowanie Polecam - doskonały przepis
Loading...

4 komentarze

Magda 12 marca 2019 (12:00)

Bardzo lubię takiego klasycznego murzynka. Przypomina bardzo tego jaki piecze moja mama. Pycha!

porno izle 21 lutego 2024 (09:14)

fuck 250tldenemebonusuxx.IRuZawWkRY6z

craft porn 21 lutego 2024 (11:22)

fuck google eyeconartxx.Vhqm5asKeFX5

porn siteleri 22 lutego 2024 (17:38)

porno vvsetohimalxxvc.qaV76ppyyTmh

Dodaj komentarz

+ Dodaj przepis