Mocno cytrynowy sernik, który dzięki pieczeniu w kąpieli wodnej jest bardzo wilgotny i puszysty. Na pewno przypadnie Wam do gustu!
Masło rozpuszczamy, a biszkopty rozdrabniamy w malakserze. Ciepłe masło wlewamy do rozdrobnionych biszkoptów. Dokładnie łączymy składniki.
Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Na dno przekładamy biszkopty z masłem i dobrze dociskamy. Tortownicę ze spodem chowamy do lodówki.
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę.
Masło ucieramy z cukrem na puszystą, jasną masę. Do utartego masła dodajemy stopniowo po jednym żółtku i porcjami twaróg. Cały czas miksujemy, na małych obrotach miksera.
Pod koniec miksowania dodajemy otartą skórkę ze sparzonej cytryny oraz wyciśnięty cały sok.
Następnie dodajemy ubite białka i delikatnie, za pomocą łyżki mieszamy białka z masą serową. Tak przygotowaną masę wylewamy na spód z biszkoptów.
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni C i na jego dnie umieść naczynie żaroodporne z wodą. Gdy piekarnik będzie rozgrzany wstawiamy sernik (na środkową kartkę) i pieczemy 15 minut, następnie zmniejszamy temp. do 150 stopni C i pieczemy jeszcze przez 90 min. Po upieczeniu uchylamy drzwiczki piekarnika i zostawiamy do ostygnięcia.
Sok cytrynowy zagotuj z cukrem pudrem. Do gotującego się soku dodaj masło, mieszaj do całkowitego połączenia.
Całe jajko i żółtko dokładnie roztrzepać za pomocą widelca, ale nie ubijaj, mają być tylko roztrzepane.
Do jajek bardzo wolnym strumieniem wlewaj gorący syrop cytrynowy i cały czas mieszaj.
Następnie całość przelewamy ponownie do rondelka i gotuj, cały czas mieszając, aż mus zacznie gęstnieć.
Lekko przestygnięty mus wyłóż na całkowicie ostygnięty sernik.
Sernik od razu wstawiamy do lodówki. Minimym na 4 godziny, a najlepiej na całą noc.
Skomentuj