Puszysty cytrynowy sernik

Mocno cytrynowy sernik, który dzięki pieczeniu w kąpieli wodnej jest bardzo wilgotny i puszysty. Na pewno przypadnie Wam do gustu!

Ocena:

(0)
Puszysty cytrynowy sernik Puszysty cytrynowy sernik
Czas przygotowania

2h

Porcji z przepisu

6

Poziom trudności

Łatwy


Puszysty cytrynowy sernik

Składniki:

  • Spód:
  • 120 g biszkoptów
  • 70 g miękkiego masła
  • Masa serowa:
  • 1 kg twarogu sernikowego (ja kupuje z firmy Piątnica)
  • 250 g cukru drobnego do wypieków
  • 120 g miękkiego masła
  • 5 jajek
  • 1 cytryna
  • Mus cytrynowy:
  • 1/3 szklanki soku z cytryny
  • 100 g cukru pudru
  • 50 g masła
  • 1 jajko
  • 1 żółtko

Sposób przygotowania:

  • Spód:
  • 1

    Masło rozpuszczamy, a biszkopty rozdrabniamy w malakserze. Ciepłe masło wlewamy do rozdrobnionych biszkoptów. Dokładnie łączymy składniki.

  • 2

    Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Na dno przekładamy biszkopty z masłem i dobrze dociskamy. Tortownicę ze spodem chowamy do lodówki.

  • Masa serowa:
  • 1

    Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę.

  • 2

    Masło ucieramy z cukrem na puszystą, jasną masę. Do utartego masła dodajemy stopniowo po jednym żółtku i porcjami twaróg. Cały czas miksujemy, na małych obrotach miksera.

  • 3

    Pod koniec miksowania dodajemy otartą skórkę ze sparzonej cytryny oraz wyciśnięty cały sok.

  • 4

    Następnie dodajemy ubite białka i delikatnie, za pomocą łyżki mieszamy białka z masą serową. Tak przygotowaną masę wylewamy na spód z biszkoptów.

  • 5

    Piekarnik rozgrzej do 180 stopni C i na jego dnie umieść naczynie żaroodporne z wodą. Gdy piekarnik będzie rozgrzany wstawiamy sernik (na środkową kartkę) i pieczemy 15 minut, następnie zmniejszamy temp. do 150 stopni C i pieczemy jeszcze przez 90 min. Po upieczeniu uchylamy drzwiczki piekarnika i zostawiamy do ostygnięcia.

  • Mus cytrynowy:
  • 1

    Sok cytrynowy zagotuj z cukrem pudrem. Do gotującego się soku dodaj masło, mieszaj do całkowitego połączenia.

  • 2

    Całe jajko i żółtko dokładnie roztrzepać za pomocą widelca, ale nie ubijaj, mają być tylko roztrzepane.

  • 3

    Do jajek bardzo wolnym strumieniem wlewaj gorący syrop cytrynowy i cały czas mieszaj.

  • 4

    Następnie całość przelewamy ponownie do rondelka i gotuj, cały czas mieszając, aż mus zacznie gęstnieć.

  • 5

    Lekko przestygnięty mus wyłóż na całkowicie ostygnięty sernik.

  • 6

    Sernik od razu wstawiamy do lodówki. Minimym na 4 godziny, a najlepiej na całą noc.


Skomentuj


Kuchnia: Polska

Kategoria: · Desery

Autor: ewa · 14 kwietnia 2020


Podobne przepisy

+ Dodaj przepis