Domowy sos z cukinii to świetna i szybka w przygotowaniu alternatywa dla sosu z pomidorów. W dodatku jest naprawdę szybki i łatwy do przygotowania.
Przepis z podanych proporcji składników jest na dużą pizzę! Taki sos możemy śmiało zamrozić i wykorzystywać go nie tylko do pizzy, ale również np. jako dodatek do makaronów.
Odkrawamy końce cukinii i kroimy ją w plastry lub kostkę.
Wrzucamy je do belndera i blendujemy.
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, po chwili wrzucamy pastę z cukinii i przez kilka minut smażymy na średnim ogniu. Mieszamy i doprawiamy wszystkimi przyprawami do smaku.
6 komentarzy
Justyna
25 marca 2019 (13:53)
Brzmi niecodziennie i pysznie, na pewno wypróbuję!
21
25 kwietnia 2019 (15:11)
polecam
Pawel
10 września 2019 (21:57)
Jutro zrobię pizze z tym sosem z cukinii. Mam super przepis na pizze w thermomixie. Zawsze używałem klasycznego pomidorowego sosu. Czas coś zmienić 🙂
Olaf
23 września 2019 (09:19)
Nie jadłem jeszcze czegoś takiego. Cukinia i pizza? Muszę wypróbować 🙂
michał
3 października 2019 (11:22)
polecam, dobry przepis!
Weronika
18 listopada 2019 (17:08)
Fajna zdrowa odmiana! Nie dość, że pyszny to jeszcze robi wrażenie bo jest zielony 🙂