Pulpety w sosie koperkowym Pulpety w sosie koperkowym

Pulpety w sosie koperkowym

Klasyczny przepis na domowe klopsiki w sosie koperkowym według przepisy Magdy Gessler. Pulpety można podawać z kaszą, ryżem lub ziemniakami.

Średnia ocen: 5 (4)
Czas przygotowania

45min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

4

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • 1/2 kg mięsa mielonego
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czerstwa bułka
  • 1 szklanka mleka
  • 2 pęczki koperku
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 2 łyżki mąki
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

  • 1
    Bułkę namocz w mleku, gdy zmięknie dodają ją do mięsa i dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj jajko, drobno posiekaną cebulkę, czosnek przeciśnięty przez praskę, 1 pęczek koperku, sól i pieprz. Wszystkie składniki dobrze wymieszaj rękoma (najlepiej zwilżonymi zimną wodą, wówczas mięso nie będzie się przyklejało do rąk) i uformuj okrągłe pulpeciki. Mięso obtaczamy w mące i podsmażamy na patelni.
  • 2
    Podgrzej bulion. Do szklanki ze śmietaną dodaj 2 łyżki mąki, szczyptę soli i zalej chochelką gorącego bulionu, energicznie wymieszaj i dodaj całość do reszty bulionu. Jak wywar zgęstnie, spróbuj i sprawdź czy nie trzeba go doprawić solą lub pieprzem. Następnie do sosu wrzuć pozostały koperek oraz klopsiki. Gotuj kilkanaście minut na małym ogniu.
  • 3
    Klopsiki można podawać z kaszą, ryżem lub ziemniakami.

4 komentarze

samanta 28 marca 2019 (10:13)

mega dobre pulpeciki wyszły

Justyna 3 października 2019 (10:03)

Nic tylko zajadać!

Ania 3 października 2019 (11:12)

Niebo w gębie, już nigdy nie zrobię innych niż te z przepisu od Magdy Gessler.

adam 3 grudnia 2019 (12:13)

jedyny sos jaki poważam z pulpetami to właśnie ten

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Dania mięsne Dla dzieciObiad

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis