Świetny pomysł na niecodzienny obiad dla całej rodziny. Kurczak marynowany w soku pomarańczowym, podawany z dzikiem ryżem w towarzystwie granata to absolutnie genialne połączenie. Jest to pomysł na zdrowy i lekki obiad.
Średnia ocen: 0(0)
40min
Czas przygotowania
2 porcje
Ilość z przepisu
Średni
Poziom trudności
Niezbędne akcesoria
Naczynie żaroodporne
Piekarnik
Patelnia
Składniki
Ryż:
80 g dzikiego ryżu
natka pietruszki
pestki z 1 granatu
2 łyżki płatków migdałów
Pomarańczowe piersi z kurczaka:
2 filety piersi z kurczaka
kawałek świeżego imbiru (około 2 cm)
150 ml soku pomarańczowego (100%)
1 łyżka miodu
1 łyżka sosu sojowego
Sos:
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka miodu
szczypta soli
szczypta pieprzu
Sposób przygotowania
1
Najpierw przygotuj marynatę do kurczaka: imbir obierz i zetrzyj na tarce, chili posiekaj, wymieszaj z sosem sojowym, miodem i sokiem pomarańczowym.
2
Filety umyj, osusz i zanurz w marynacie. Odstaw do lodówki (jeśli masz taką możliwość to na 2h) jeśli nie to na 30 min.
3
Po zamarynowaniu piersi z kurczaka razem z marynatą przełóż do naczynia żaroodpornego. Włóż do piekarnika rozgrzanego do temp 180 stopni na około 25 - 35 minut. Co kilka minut polewaj mięso sosem.
4
W tym czasie ugotuj ryż według instrukcji na opakowaniu.
5
Płatki migdałowe podpraż na patelni. Wymieszaj je na dużej patelni z ugotowany i odcedzonym ryżem, dodaj posiekaną natkę pietruszki oraz pestki granatu. Zamieszaj i ściągnij patelnię z ognia.
6
Sos do ryżu: w salaterce wymieszaj oliwę, sok z cytryny, miód, sól i pieprz i dodaj do ryżu. Wymieszaj delikatnie.
7
Piersi z kurczaka przełóż na talerz i podawaj z ryżem. Smacznego!
Dodaj komentarz