Pierś z kaczki Pierś z kaczki

Pierś z kaczki

Najprostszy przepis na pieczoną pierś z kaczki w miodowej marynacie, dzięki której kaczka pozostanie niezwykle soczysta, a zarazem chrupiąca! Zapraszam do gotowania.

Średnia ocen: 5 (1)
Czas przygotowania

1h 30min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

2

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • 2 pojedyncze piersi kaczki
  • Marynata:
  • 2 -3 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 4 łyżki nalewki z wiśni

Sposób przygotowania

  • 1
    Do miseczki przelewamy sos sojowy, dodajemy miód, ocet ryżowy oraz wiśniówkę. Mieszamy do połączenia się składników. Dodajemy cukier i ponownie mieszamy, aż wszystko dobrze się połączy. Tak powstała nam marynata.
  • 2
    Piersi z kaczki dokładnie umyj, oczyść, osusz. Skórę nacinamy w kratkę. Przełóż kaczkę do szklanego naczynia i polej marynatą. Wstaw do lodówki i pozostaw na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
  • 3
    Następnego dnia wyciągnij kaczkę z lodówki smaż z obu stron około 2 minut na patelni z odrobiną tłuszczu.
  • 4
    Następnie piersi z kaczki przełóż do naczynia do zapiekania i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i piecz około 100 min.

1 komentarz

Marinna 27 listopada 2019 (14:20)

Uwielbiam kaczkę a ta wygląda świetnie!!!!!!

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Dania mięsne ObiadObiad z mięsem

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis