Prosty przepis na łososia z piekarnika w towarzystwie sałatki z jajkiem i awokado. Sałatkę polewamy sosem majonezowo-jogurtowym. Całość się idealnie komponuje
Średnia ocen: 0(0)
20min
Czas przygotowania
2
Ilość z przepisu
Łatwy
Poziom trudności
Składniki
2 nie duże kawałaki fileta z łososia (razem około 150 g)
2 jajka
1 awokado
mix sałat
3 łyżki majonezu
3 łyżki jogurtu naturalnego
sól
pieprz czarny
pieprz cytrynowy
sok z połówki cytryny
pęczek koperku
Sposób przygotowania
1
Łososia umyj i dokładnie osusz ręcznikiem papierowym, skrop sokiem z cytryny i oprósz cytrynowym pieprzem.
2
Rozłóż dwa kawałki folii aluminiowej, smaruj je masłem i na każdym ułóż 1 kawałek fileta. Posyp go posiekanym koperkiem i zawiń dokładnie folię. Piecz w piekarniku nagrzanym do 210 stopni C przez 12 minut.
3
W tym czasie ugotuj jajka na twardo. Po ugotowaniu obierz i przekrój na pół.
4
Majonez wymieszaj z jogurtem naturalnym, solą i pieprzem.
5
Mix sałat umyj, osusz i wrzuć do miski. Awokado obierz i pokrój na mniejsze plastry, możesz je skropić odrobiną soku z cytryny, aby nie ściemniało - dodaj je do sałaty. Na samym wierzchu połóż jajka i polej wszystko sosem jogurtowo - majonezowym.
Dodaj komentarz