Jeśli szukasz przepisu na to jak upiec kurczaka, tak aby miał chrupiącą skórkę to jest na to bardzo prosty sposób. Cały sekret w tym, żeby skórę kurczaka wysmarować masłem i powtórzyć ten proces, po godzinie pieczenia.
Średnia ocen: 0(0)
1h 30min
Czas przygotowania
6
Ilość z przepisu
Łatwy
Poziom trudności
Składniki
1 kurczak (najlepiej tzw. zagrodowy)
1 łyżka suszonego majeranku
1-2 czerwone cebule
4-5 ziarenek ziela angielskiego
1 główka czosnku
4-5 łyżek masła
3 łyżki oliwy z oliwek
sól
Sposób przygotowania
1
Myjemy i osuszamy kurczaka. Następnie nacieramy go solą i smarujemy dokładnie masłem. Gdy będzie dobrze wysmarowany obsypujemy go majerankiem.
2
Do wnętrza kurczaka wkładamy obraną cebulę, ziele angielskie i obrane ząbki czosnku.
3
Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni C. Przygotowanego kurczaka umieszczamy w żaroodpornym naczyniu. Skrapiamy go oliwą i pieczemy przez 50 minut.
4
Po 50 minutach pieczenia ostrożnie podlewamy kurczaka powstałym tłuszczem. Następnie ponownie smarujemy skórę kurczaka masłem i pieczemy jeszcze 40 minut.
Dodaj komentarz