Orientalny Indyk Orientalny Indyk

Orientalny Indyk

To danie jest źródłem białka i błonnika pokarmowego.

Średnia ocen: 0 (0)

Przepis pochodzi z książki Agaty Lewandowskiej „Dieta w chorobie Hashimoto”.

Czas przygotowania

30min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

2

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Średni

Poziom trudności

Składniki

  • 300 gram piersi z indyka
  • 150 gram ryżu
  • garść różyczek kalafiora
  • garść kiełków fasoli mung
  • 1 szklanka obranej i pokrojonej w zapałki włoszczyzny
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól, pieprz
  • sos sojowy ciemny
  • posiekana natka pietruszki lub kolędra

Sposób przygotowania

  • 1
    Ugotuj ryż według instrukcji na opakowaniu.
  • 2
    Jeśli masz taką możliwość to kalafiora i włoszczyznę ugotuj al dente na parze. Jeśli nie to ugotuj w wodzie.
  • 3
    Pierś z indyka pokrój na małe kawałki. Oprósz delikatnie solą i pieprzem. Na głębokiej patelni podgrzej olej i smaż mięso około 2 min.
  • 4
    Dodaj ugotowane warzywa i kiełki. Polej wszystko przecierem pomidorowym wymieszanym z miodem. Dopraw sosem sojowym. Duś na małym ogniu przez około 2 min.
  • 5
    Podawaj z ryżem, posypane natką pietruszki lub kolendrą.

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Dania mięsne HashimotoIndykObiadObiad z mięsem

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis