Murzynek z bananami Murzynek z bananami

Murzynek z bananami

Przepis na murzynka, który zawsze się udaje! Ten jest akurat z dodatkiem bananów, ale świetnie też sprawdzi się w wersji ze świeżą żurawiną.

Średnia ocen: 0 (0)
Czas przygotowania

1h

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

6

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • 250 g margaryny
  • 4 łyżki ciemnego gorzkiego kakao
  • 0,5 szklanki wody
  • 2 szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 dojrzałe banany

Sposób przygotowania

  • 1
    Margarynę, kakao, wodę i 2 szklanki cukru rozpuścić w rondelku. Gdy składniki się całkowicie rozpuszczą i połączą odstaw czekoladową masę na bok.
  • 2
    Z ostudzonej masy odlej 0,5 szklanki masy na polewę.
  • 3
    Oddziel białka od żółtek.
  • 4
    Resztę masy przelej do miski i dodaj do niej przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i 4 żółtka. Wszystko dokładnie zmiksuj.
  • 5
    Z białek ubij sztywną pianę i dodaj ją do reszty - wymieszaj bardzo delikatnie za pomocą łyżki.
  • 6
    Następnie obierz i pokrój w plasterki banany. Dodaj je do masy i ponownie delikatnie wymieszaj.
  • 7
    Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Boków niczym nie smarować.
  • 8
    Piecz w temp 180 stopni C przez 45 min. Po upieczeniu i całkowitym wystudzeniu polej ciasto pozostała masą.

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Ciasta i torty Desery BananyCzekolada

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis