Meksykańskie tacos z wołowiną Meksykańskie tacos z wołowiną

Meksykańskie tacos z wołowiną

Tacos to posiłek, który doskonale wpasowuje się w kanon kuchni meksykańskiej. Wrapy podane z szarpaną wołowiną i cudowną salsą z dodatkiem mango i świeżej kolendry to wyjątkowe doznanie smakowe.

Średnia ocen: 0 (0)
Czas przygotowania

3h

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

6

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • 1 kg wołowiny
  • Marynata do wołowiny:
  • 3 łyżki sosu Worcestershire
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • szczypta pieprzu
  • 3 łyżki cukry trzcinowego
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1 łyżka wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 2 łyżki octu winnego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • Salsa:
  • 2 dojrzałe mango
  • 1 czerwona cebula
  • 1 drobno pokrojona papryczka chilli bez pestek
  • garść posiekanej świeżej kolendry
  • sok ze świeżo wyciśniętej limonki
  • sól
  • pieprz
  • Dodatkowo:
  • jogurt grecki
  • 1 opakowanie małych tortilli
  • garść świeżej posiekanej kolendry

Sposób przygotowania

  • Marynata do wołowiny:
  • 1
    Z podanych składników przygotować marynate, blendując wszystkie składniki na gładką masę.
  • Przygotowanie wołowiny:
  • 1
    Mięso oczyścić, umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym.
  • 2
    Oczyszczone mięso natrzeć marynatą i schować do lodówki, najlepiej na całą noc.
  • 3
    Zamarynowane mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec przez około 3,5 h w 160 stopniach C.
  • 4
    Po upieczeniu, przełożyć ciepłe mięso na deskę do krojenia i za pomocą widelców poszarpać/porwać na nieregularne kawałki.
  • 5
    Porwaną wołowinę przełożyć ponownie do naczynia żaroodpornego w którym się piekło i wymieszać z sosem z marynaty.
  • Salsa:
  • 1
    Mango pokroić na kawałeczki, cebulę w drobną kostkę.
  • 2
    Wszystkie składniki salsy połączyć ze sobą i delikatnie wymieszać.
  • Podanie:
  • 1
    Placki tortilli podgrzać pojedyńczo na patelni lub w piekarniku. Każdy placek posmarować jogurtem greckim.
  • 2
    Na podgrzanych tortillach rozłożyć szarpaną wołowinę, dodać salsę z mango i posypać świeżą kolendrą.

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Dania mięsne HashimotoObiad

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis