Czy jest coś lepszego na obiad niż makaron z pulpecikami? Danie może i jest pracochłonne, ale z pewnością warto poświęcić ten czas, by potem móc się rozkoszować jego smakiem.
Średnia ocen: 0(0)
1h
Czas przygotowania
6
Ilość z przepisu
Średni
Poziom trudności
Składniki
Pulpeciki:
500 g mięsa mielonego wieprzowego
1 jajko
2 łyżki startego parmezanu
1 ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę)
1 łyżeczka suszonego oregano
3 łyżki bułki tartej
1 łyżeczka soli
odrobina pieprzu
Sos pomidorowy:
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka suszonego oregano
1 łyżka masła
1 łyżka oliwy z oliwek
700 g passaty pomidorowej
szczypta cukru
100 ml mleka 3,2%
sól
pieprz
Do podania:
makaron
natka pietruszki
Sposób przygotowania
Pulpeciki:
1
Wszystkie składniki na pulpeciki wymieszaj ze sobą w dużej misce, a następnie uformuj za pomocą rąk niewielkie kulki. Ułuż je na tackach lub płaskich talerzach wyłożonych folią aluminiową i schowaj do lodówki.
Sos pomidorowy:
1
Posiekaj drobno cebulę, czosnek przeciśnij przez praskę. Cebulę podsmaż na maśle i oliwie, dodaj czosnek i oregano w dużym rondlu. Smaż około 7 min, co chwilę mieszając.
2
Następnie dodaj passatę pomidorową i 1,5 szklanki zimnej wody. Dodaj sól, cukier i pieprz. Sos z czasem gotowania będzie gęstniał.
Gotowanie pulpecików:
1
Dodajemy do sosu mleko i pojedynczo wkładamy delikatnie do sosu pulpeciki. Do momentu, aż pulpeciki nie zmienią koloru z surowego różowego mięsa na lekko szarowo - brązowy nie mieszamy ich, aby zapobiec rozpadnięciu się mięsa.
2
Gotujemy pod przykryciem na niewielkim ogniu około 20 min. Pod koniec sprawdzamy czy nie trzeba doprawić sosu.
Podanie:
1
Klopsiki z sosem podajemy z ugotowanym makaronem i obficie posypujemy natką pietruszki.
Dodaj komentarz