Kurczak w cytrynowo-miodowym sosie Kurczak w cytrynowo-miodowym sosie

Kurczak w cytrynowo-miodowym sosie

Bardzo łatwe i smaczne danie, a jego przygotowanie zajmuje góra 30 minut! Mi najbardziej smakuje podane z makaronem lub ryżem.

Średnia ocen: 0 (0)
Czas przygotowania

30min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

4

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • 2 filety z kurczaka
  • olej rzepakowy do smażenia
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka miodu
  • suszone oregano
  • suszona bazylia
  • sól
  • pieprz
  • Sos:
  • 2 ząbki czosnku
  • 160 ml śmietanki 30 %
  • 120 ml bulionu drobiowego
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2 łyżki świeżego koperku
  • pieprz

Sposób przygotowania

  • 1
    Filety z kurczaka przekrój wzdłuż. Obsyp filety solą, pieprzem, oregano i bazylią. Odłóż je na około 15 minut.
  • 2
    Na patelni rozpuść masło i połącz je z olejem. Kiedy masło i olej się rozgrzeją dodaj miód i wymieszaj do połączenia.
  • 3
    Dodaj filety z kurczaka i smaż z obu stron przez około 5 min.
  • 4
    Po tym czasie filety wyjmujemy z patelni i odkładamy na talerz, najlepiej przykryć je folią aluminiową, aby pozostały ciepłe.
  • 5
    W tym czasie do zawartości patelni dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Wlej bulion, śmietankę i sok z cytryny. Gotuj na średnim ogniu cały czas mieszając, aby zredukować sos.
  • 6
    Następnie dodaj kurczaka i podgrzewaj jeszcze z 5 min. Na koniec obficie posyp danie koperkiem i dopraw ewentualnie do smaku. Możesz przed podaniem udekorować kurczaka plastrami cytryny.
  • 7
    Podawaj z makaronem lub ryżem.

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Dania mięsne KurczakObiadObiad z kurczakiem

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis