Kurczak satay podany na rzymskiej sałacie Kurczak satay podany na rzymskiej sałacie

Kurczak satay podany na rzymskiej sałacie

Pyszne danie, które jest łatwe i pożywne. Świetnie się sprawdza na imprezach bo jego podanie jest bardzo efektowne.

Średnia ocen: 5 (2)

Inspirowałam się przepisem, który pochodzi z bloga Meat my day, który serdecznie polecam.

Czas przygotowania

30min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

4

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Średni

Poziom trudności

Składniki

  • Marynata
  • 2 łyżki masła orzechowego 100%
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki oleju sezamowego
  • sok wyciśnięty z połowy limonki
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka rozgniecionych nasion kolendry
  • 2 przeciśnięte ząbki czosnku
  • 1 papryczka chilli
  • Kurczak satay
  • 1 filet z kurczaka
  • 1 sałata rzymska
  • 1 marchew
  • 1 mango
  • 1 papryka
  • 1 por
  • garsć orzechów arachidowych
  • sok z 1 limonki
  • Sos orzechowy
  • 3 łyżki masła orzechowego z jak największą zawartością orzechów
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • kawałek imbiru o wielkości kciuka
  • 1 ząbek czosnku
  • suszona papryczka chilli
  • sok wyciśnięty z ½ limonki
  • letnia woda

Sposób przygotowania

  • 1

    Składniki marynaty należy dokładnie wymieszać, powinna być ostro-słodko-kwaśna. Piersi z kurczaka kroimy na  plastry o grubości około 1 cm. Wrzucamy je do marynaty i odstawiamy na noc do lodówki. Powinny być w niej minimum 8h.

  • 2

    Przygotowujemy sos: syrop klonowy, sos sojowy, sok z limonki i masło orzechowe dokładnie mieszamy. Ścieramy imbir, a czosnek przeciskamy przez praskę. Dodajemy do pozostałych składników. Dodajemy pokruszoną papryczkę chilli i ponownie dokładnie mieszamy. Małymi porcjami dodajemy letnią wodę cały czas mieszając. Dolewanie wody kończymy w momencie gdy sos uzyska lekko płynną konsystencję. Pamiętajmy, że zgęstnieje nam w lodówce, ale wystarczy go przy ponowym użyciu delikatnie podgrzać, aby płynna konsystencja wróciła.

  • 3

    Gdy mięso mamy już zamarynowane, rozgrzewamy na patelni olej kokosowy i smażymy kurczaka na złoty kolor.

  • 4

    Rozkładamy na talerzu liście sałaty, na każdym układamy pokrojone w słupki: mango, paprykę, marchew i posiekany w plasterki por. Następnie na każdego liścia wykładamy po kawałku kurczaka.
    Całość posypujemy orzeszkami arachidowymi, miętą i kolendrą, skrapiamy sokiem z limonki i polewamy sosem orzechowym. PYCHA!

     

2 komentarze

Marek 29 listopada 2018 (15:19)

Wyszło bardzo smacznie. Danie zrobiłem na kolację dla gości, byli zachwyceni sposobem podania 🙂

Paweł 23 stycznia 2019 (11:50)

to jak finalnie wyglada to danie robi wrazenie na kazdym! smaczne, bede robil regularnie 😀

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Dania mięsne FitKurczakObiadObiad z kurczakiem

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis