Kurczak po wietnamsku Kurczak po wietnamsku

Kurczak po wietnamsku

Lubisz wyrazisty, orientalny smak? Spróbuj tego przepisu na kurczaka po wietnamsku.

Średnia ocen: 5 (1)
Czas przygotowania

30min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

4

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • 200 g ryżu Basmati
  • 2 piersi z kurczaka
  • przyprawa chińska 5 smaków (np. Kamis lub Prymat)
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • ½ łyżeczki papryki ostrej
  • ½ łyżeczki papryki słodkiej
  • ½ papryczki chili
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 limonka
  • sól
  • pieprz
  • brokuły

Sposób przygotowania

  • 1
    Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Brokuły ugotuj al dente.
  • 2
    Filety pokrój w grubszą kostkę, posyp przyprawami, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Odstaw.
  • 3
    Na głębokiej patelni typu wok wlej 1/4 szklanki wody i wsyp cukier. Gotuj na małym ogniu, aż powstanie brązowawy karmel. Do karmelu wrzuć kurczaka i smaż otulając go w karmelu. Po usmażeniu dodać brokuły podzielone na małe różyczki. Następnie dodaj olej, sos sojowy, sok z limonki. Całość duś pod przykryciem ok. 6 - 10 minut.
  • 4
    Po tym czasie dodaj cebulę pokrojoną w kostkę i drobno posiekaną papryczki chili. Smaż jeszcze około 7 min. Gotowe danie podajemy z ryżem.

1 komentarz

SylwiaM 12 marca 2019 (12:41)

Wspaniale jest móc przygotować tak pyszne danie, które zasmakowało absolutnie wszystkim domownikom w tak krótkim czasie! W końcu!!! 🙂 Dziękuję za przepis.

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Dania mięsne KolacjaKurczakObiadObiad z kurczakiemRyż

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis