Kurczak Gong Bao – sprawdzony przepis Kurczak Gong Bao – sprawdzony przepis

Kurczak Gong Bao – sprawdzony przepis

Kurczak Gong Bao inaczej zwany jest także Kung Pao to smażona pierś kurczaka z orzeszkami i ostrymi przyprawami.

Średnia ocen: 0 (0)
Czas przygotowania

45min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

2-3

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Średni

Poziom trudności

Składniki

  • Kurczak:
  • 2 piersi kurczaka
  • 75 g prażonych orzeszków ziemnych
  • 3 ząbki czosnku
  • 5 biały części ze szpiorku
  • 8 suszonych papryczek chilli
  • 3 cm kawałek świeżego imbiru
  • 5 szczypiorków (tylko białe części)
  • 2 łyżki oleju arachidowego
  • 1 łyżeczka niezmielonego pieprzu syczuańskiego (opcjonalnie pieprzu cytrynowego)
  • Marynata:
  • ½ łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżeczka wytrawnego sherry (lub wina Shaoxing)
  • 1 ½ łyżeczka skrobi kukurydzianej
  • 1 łyżka wody
  • Sos:
  • 1 łyżka cukru pudru
  • ¾ łyżeczki skrobi kukurydzianej
  • 1 łyżeczka ciemnego sosu sojowego
  • 1 łyżeczka jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżka octu Chinkiang
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 1 łyżka wody

Sposób przygotowania

  • 1
    Orzeszki należy podprażyć w rozgrzanym piekarnik do 120 stopni C. Prażymy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia przez 15-20 minut, aż zrobią się aromatyczne i lekko brązowe. Sprawdzaj należy w międzyczasie czy się orzeszki nie przypalają.
  • 2
    Przygotuj marynatę, dokładnie łącząc ze sobą wszystkie jej składniki.
  • 3
    Filety z kurczaka pokrój w kosteczkę i zalej marynatą. Odstaw do lodówki.
  • 4
    Następnie obierz i potnij w plasterki imbir, posiekaj szczypiorek w 1 cm kawałki i przeciśnij przez praskę czosnki. Przetnij chilli wzdłuż na połowę i usuń pestki.
  • 5
    Przygotuj sos: w misce wymieszaj dokładnie wszystkie jego składniki.
  • 6
    Na głębokiej patleni rozgrzej bardzo mocno olej (powinien zacząć lekko dymić). Dodaj papryczki chilli i pieprz i szybko zamieszaj, smaż aż chilli zacznie brązowieć - ale nie może się przypalić. Jeśli jednak zacznie się nam lekko przypalać, od razu ściągnij patelnię z ognia.
  • 7
    Dodaj szybko kurczaka z lodówki z marynatą. Smaż na dużym ogniu. Po chwili, gdy kurczak będzie obsmażony dodaj imbir, czosnek i szczypiorek. Smaż, ciagle mieszając do momentu, aż mięso będzie usmażone.
  • 8
    Teraz przemieszaj wcześniej przygotowany sos i dodaj go reszty dania na patelnię, nie przestawaj mieszać. Gdy sos zgęstnieje, dodaj podprażone orzeszki i ponownie zamieszaj. Gotowe!

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Dania mięsne KurczakObiadObiad z kurczakiem

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis