Królik w sosie śmietanowym Królik w sosie śmietanowym

Królik w sosie śmietanowym

Królika przygotowujemy już dzień wcześniej, najlepiej wieczorem natrzeć go przyprawami i schować do lodówki. Królik dzięki temu będzie niezwykle soczysty i aromatyczny.

Średnia ocen: 5 (1)
Czas przygotowania

1h

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

4

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Średni

Poziom trudności

Składniki

  • 1 króliki
  • 200 ml śmietanki
  • 200 ml białego wina
  • 250 ml wody
  • 2 łyżki musztardy dijon
  • 2 cebule
  • 2 łyżki mąki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • świeży koperek opcjonalnie rozmaryn
  • oliwa
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

  • 1
    Królika podziel na 6 lub 8 części. Natrzyj go posiekanym czosnkiem, solą i pieprzem. Odstaw na noc do lodówki.
  • 2
    Cebulę obierz i pokrój w piórka.
  • 3
    Części królika obtocz w mące, przysmaż na patelni, aż z wierzchu mięso się zarumieni.
  • 4
    Ściągnij mięso na chwilę z patelni, każdy kawałek posmaruj niewielką ilością musztardy.
  • 5
    Na patelnię wrzuć cebulę i masło, smaż przez 5 minut. Do cebuli dodaj królika, zalej całość winem, poczekaj aż alkohol odparuje, wtedy dodaj wodę, zagotuj.
  • 6
    Wstaw do piekarnika (najlepiej w tym samym naczyniu, jeśli nadaje się do przetrzymywania w wysokich temperaturach; jeśli nie, przełóż mięso i płyn do brytfanny) o temperaturze 180 stopni na 35 minut.
  • 7
    Po tym czasie wyciągnij mięso z wywaru, przykryj je folią i pozwól mu odpocząć. Płyn przelej przez sitko (aby pozbyć się cebuli) do rondla, podgrzewaj w celu odparowania połowy jego objętości.
  • 8
    Dodaj śmietankę i posiekany koperek. Odparuj, aby sos otrzymał odpowiednią konsystencję. Dopraw do smaku. Królika podawaj z sosem i ziemniakami lub ryżem.

1 komentarz

Kornel 16 listopada 2019 (11:55)

Dziś robię ten przepis i dam znać jutro jak wyszło i czy smakowało. Krolika mam z własnej hodowli także mam nadzieje, ze o smaku nie będzie decydowała jakość mięsa bo ta oceniam za idealna.

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Dania mięsne Sosy i pasty Obiad

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis