Kaszotto z burakiem Kaszotto z burakiem

Kaszotto z burakiem

Bardzo szybkie i pożywne danie. Połączenie buraka i kaszy gryczanej może wydawać się nietypowe, jednak smak jest obłędny.

Średnia ocen: 5 (5)
Czas przygotowania

30min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

4

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Średni

Poziom trudności

Składniki

  • 2 buraki
  • 2 woreczki kaszy gryczanej
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 1 cebula
  • 1 por
  • natka pietruszki
  • rukola
  • sos sojowy
  • pieprz

Sposób przygotowania

  • 1

    Kaszę gryczaną ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

  • 2

    Buraki obierz, pokrój w większą kostkę i wrzuć do gotującej się osolonej wody. Gotuj, aż zmiękną.

  • 3

    Mięso pokrój w kostkę i usmaż na głębokiej patelni. Dopraw je pieprzem oraz sosem sojowym. 
    Sos sojowy jest słony dlatego nie ma potrzeby dodawać już soli do mięsa.

  • 4

    Po chwili dodajemy posiekaną w kosteczkę cebulę oraz w pół księżyce por.

  • 5

    Gdy burak się ugotuje, odsączamy go z wody i dodajemy do mięsa. Mieszamy.

  • 6

    Następnie dodajemy kaszę. Wszystko razem mieszamy i chwilę jeszcze podgrzewamy. Na koniec dodajemy posiekaną rukolę i natkę pietruszki.

     

5 komentarzy

barrrtekc 9 września 2018 (16:09)

Uwielbiam to kaszotto. Żonka mi je robi co jakiś czas do pracy… Pycha!

SylwiaM 12 marca 2019 (12:07)

Robiłam te danie bez przekonania, z myślą, że raczej wyjdzie mdłe – niesłusznie! Burak i sos sojowy robią robotę! Przepis ten na stałe zagościł w naszej kuchni! Polecam bo na prawdę wychodzi genialnie!

Amka 29 marca 2019 (12:42)

Skorzystałam z tego przepisu dzisiaj i już czuję, że ten przepis stanie się moim ulubionym daniem!

Teresa 1 kwietnia 2019 (09:24)

buraki to moj top 5 skladnikow w jedzeniu od pewnego czasu

Paula 8 listopada 2019 (15:11)

Petardaaaa! W życiu nie jadłam lepszej kaszy!

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Dania mięsne BurakiDla kobiet w ciążyFitKaszaKolacjaObiad

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis