Fasolka po bretońsku – tradycyjny przepis

Domowy przepis na fasolkę po bretońsku z moczonej i gotowanej fasoli Piękny Jaś z dodatkiem kiełbasy i boczku. Jest po prostu pyszna!

Ocena:

(7)
Fasolka po bretońsku – tradycyjny przepis Fasolka po bretońsku – tradycyjny przepis

Fasolkę po bretońsku najlepiej zacząć przygotowywać dzień wcześniej. Wieczorem odłóż fasolę do namoczenia, by rano móc zacząć przygotowywać resztę.

Czas przygotowania

2h

Porcji z przepisu

6 porcji

Poziom trudności

Średni


Fasolka po bretońsku – tradycyjny przepis

Składniki:

  • 400 g fasoli suchej Piękny Jaś
  • 250 g boczku wędzonego lub parzonego
  • 300 g kiełbasy np. śląskiej
  • 1 cebula (duża)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • Przyprawy:
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 2-3 liście laurowe
  • 2 łyżki majeranku
  • sól
  • pieprz
  • słodka papryki wędzonej

Sposób przygotowania:

  • 1

    Suchą fasolę przepłucz pod bieżącą wodą, następnie przełóż ją do garnka i zalej zimną wodą (ok. 10 cm ponad poziom fasolki). Odstaw ją na całą noc do namoczenia.
    Pierwszy krok namocz fasolęPierwszy krok namocz fasolę

  • 2

    Następnego dnia odcedź fasolę, przerzuć ją do większego garnka i zalej świeżą, zimną wodą. Dodaj około 1 łyżeczkę soli, ziele angielskie, liście laurowe. Fasolkę gotuj na małym ogniu i pod przykryciem, aż będzie miękka (może to trwać około 90 min).
    Drugi krok odcedź fasolęDrugi krok odcedź fasolę

  • 3

    Z boczku odkrój skórę, następnie pokrój go w kosteczkę i smaż, aż się zarumieni.
    Trzeci krok podsmaż boczekTrzeci krok podsmaż boczek

  • 4

    Podsmażony boczek przełóż do garnka z fasolką.
    Czwarty krok dodaj boczek do fasoliCzwarty krok dodaj boczek do fasoli

  • 5

    Na wytopionym tłuszczu z boczku podsmaż kiełbasę pokrojoną w trochę większe kawałki.
    Piąty krok podsmaż kiełbasęPiąty krok podsmaż kiełbasę

  • 6

    Po chwili podsmażania dodaj pokrojoną w kostkę cebulę. Smaż wszystko razem jeszcze około 5 min. Pod koniec dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.
    Szósty krok dodaj cebulęSzósty krok dodaj cebulę

  • 7

    Zawartość patelni przeżuć do garnka z fasolką i gotuj jeszcze około 5 minut na większym ogniu bez przykrycia.
    Siódmy krok zawartość patelni dodaj do garnkaSiódmy krok zawartość patelni dodaj do garnka

  • 8

    Następnie dodaj pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy. Dopraw majerankiem, solą, pieprzem i odrobiną słodkiej wędzonej papryki. Gotuj jeszcze przez około 15 minut.
    Ósmy krok dodaj pomidoryÓsmy krok dodaj pomidory

  • 9

    Podawaj na gorąco z pieczywem. Smacznego.
    Dziewiąty krok smacznegoDziewiąty krok smacznego


7 komentarzy

kama

25 listopada 2019 (09:44)

Ja zamiast pomidorów w puszce używam passaty pomidorowej i już nie dodaje koncentratu – polecam.

Karol

28 czerwca 2022 (23:45)

Mega przepis

marek

29 czerwca 2022 (22:31)

polecam ten przepis

Tomek

6 lipca 2022 (18:13)

Ojaaa jak dawno nie jadłem a to była moja ulubiona potrawa z dzieciństwa. Czas zrobić samemu bo mamusia daleko od domu 🙂 czy można kulić fasolkę, ktora jest już namoczona? A może jest jakaś gotowa w lidlu albo biedronce?

Marzena

8 lipca 2022 (13:43)

Czy ktoś wie jak zagęścić fasolka po bretońsku? Proszę o pomoc bo wyszła mi trochę za rzadka i następnym razem wolałabym gęstszą konsystencję 🙂

Kasia

8 lipca 2022 (14:13)

To jeden z tych przepisów „smakuje jak u babci” Cała rodzina się zajadala 🙂 Polecam.

Kuba

8 lipca 2022 (14:16)

@Marzena fasolkę po bretońsku możemy zagęścić za pomocą klasycznej zasmażki lub za pomocą mąki kukurydzianej czy ziemniaczanej.

Skomentuj


Kuchnia: Polska

Kategoria: · Dania główne

Autor: Justyna · 22 marca 2019


Podobne przepisy

+ Dodaj przepis