Fajitas

Fitajas to grillowany kurczak z kolorową papryka i cebulą. Najczęściej podaje się je zawinięte w tortille, ale świetne będzie też smakowało z ryżem.

Ocena:

(8)
Fajitas Fajitas
Czas przygotowania

45min

Porcji z przepisu

4 porcje

Poziom trudności

Średni


Fajitas

Składniki:

  • 500 g piersi z kurczaka
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka zielona
  • 1 papryka żółta
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki soku z limonki
  • kilka łyżek oliwy do smażenia
  • Przyprawy do mięsa:
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 2 płaskie łyżeczki oregano
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • odrobina pieprzu
  • 3 szczypty ostrej papryki
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • Do podania:
  • 4 tortille pszenne lub pełnoziarniste
  • śmietana 18%
  • świeża kolendra

Sposób przygotowania:

  • 1

    Piersi z kurczaka natrzyj przyprawami: czosnkiem, papryką słodką, ostrą, pieprzem, oregano, solą oraz kminem. Odstaw zamarynowane mięso na około 30 min
    Opcjonalnie zamiast czosnku granulowanego, możesz użyć 2 ząbków czosnku świeżego, przeciśniętego przez praskę – uważaj jednak, aby podczas grillowania nie przypalił Ci się.

    Pierwszy krok przypraw mięso
    Pierwszy krok przypraw mięso

  • 2

    Na większej patelni rozgrzej około 2 łyżki oliwy i smaż zamarynowane filety z obu stron do momentu, aż w środku będą dobrze dopieczone (czyli białe po przekrojeniu).
    Drugi krok usmaż mięso
    Drugi krok usmaż mięso
    Drugi krok przełóż mięso
    Drugi krok przełóż mięso

  • 3

    Po usmażeniu odstaw mięso do wystygnięcia, a następnie pokrój je w paski.
    Trzeci krok pokrój mięso
    Trzeci krok pokrój mięso

  • 4

    Cebulę obierz i pokrój w piórka. Kolorowe papryki, oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w nie za grube paski.
    Czwarty krok pokrój warzywa
    Czwarty krok pokrój warzywa

  • 5

    Ponownie rozgrzej oliwę na większej patelni i podsmaż cebulę do lekkiego zarumienia.
    Piąty krok zeszklij cebulę
    Piąty krok zeszklij cebulę

  • 6

    Do cebuli dodaj pokrojone papryki. Wszystkie warzywa razem wymieszaj i podsmażaj około 7-8 minut na średnim ogniu. Warzywa powinny pozostać lekko kruche.
    Szósty krok dodaj warzywa
    Szósty krok dodaj warzywa

  • 7

    Pokrojone w paski mięso dodaj na patelnię do warzyw. Ponownie wszystko razem wymieszaj.
    Siódmy krok dodaj mięso
    Siódmy krok dodaj mięso

  • 8

    Na koniec wyciśnij dwie łyżki soku z limonki i skrop nim danie. Podsmażaj wszystko razem jeszcze około 3 minuty
    Ósmy krok skrop sokiem z limonki
    Ósmy krok skrop sokiem z limonki

  • 9

    Tortille podgrzej w piekarniku, następnie wyłóż na nie kurczaka z warzywami. Polej śmietaną 18% i posyp świeżą kolendrą. Opcjonalnie możesz dodać też np. marynowanym jalapeno jeśli chcesz aby danie było ostrzejsze. Zwiń tortille i smacznego!
    Dziewiąty krok zawiń fajitas w tortillę
    Dziewiąty krok zawiń fajitas w tortillę


8 komentarzy

Weronika

21 lipca 2022 (21:06)

Bardzo mi smakowało. Zamiast kolendry użyłam natki pietruszki i było bardzo smaczne!

Michał

21 lipca 2022 (21:28)

Zacnie to wyglada 🙂

Pikodi

24 lipca 2022 (23:25)

Pyszne to jest

marek

29 lipca 2022 (13:16)

pierwszy raz to jadłem i na pewno nie ostatni

Berenika

31 lipca 2022 (21:48)

Jestem oczarowana tym przepisem! Genialny smak i szybko się robi.

Olga

14 sierpnia 2022 (23:49)

Robiłam już parę razy. Jestem totalna zielona w kuchni i dopiero się uczę, ale to dani zawsze wyjdzie 🙂 dzięki za przepis i proszę o więcej takich!

Justyna

16 sierpnia 2022 (19:27)

Pyszne fajitas z kurczakiem- polecam

Gessler

16 sierpnia 2022 (19:29)

Prosty przepis na genialne fajitas z kurczakiem i papryką! Rewelacja

Skomentuj


Kuchnia: Meksykańska

Kategoria: · Dania główne

Autor: ewa · 15 lipca 2022


Podobne przepisy

+ Dodaj przepis