Domowy keczup Domowy keczup

Domowy keczup

Przepis na domowej roboty keczup, który zawiera tylko naturalne składniki.

Średnia ocen: 5 (1)
Czas przygotowania

45min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

3 litry

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Średni

Poziom trudności

Składniki

  • 3 kg dojrzałych pomidorów
  • 2 duże czerwone papryki
  • 500 g cebuli
  • 100 ml oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 0,5 łyżeczki imbiru
  • 3 goździki
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżka octu
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki soli

Sposób przygotowania

  • 1
    Pomidory natnij na krzyż po stronie bez szypułki i sparz wrzątkiem. Kiedy skórka zacznie odchodzić, obierz je.
  • 2
    Pomidory, papryki i cebulę pokrój w większą kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę lub posiekaj w drobniutką kosteczkę.
  • 3
    Rozgrzej olej rzepakowy w garnku. Smaż warzywa przez 5 minut, cały czas mieszając.
  • 4
    Przykryj garnek i gotuj warzywa, aż rozgotują się na masę. Zmiksuj je, a następnie przetrzyj przez sito.
  • 5
    Powstały sos ponownie wlej do garnka i dodaj przyprawy. Zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj dalej przez około 30 minut.
  • 6
    Dodaj ocet, miód i sól do smaku. Dokładnie wymieszaj.
  • 7
    Gorący sos przelej do słoików i niezwłocznie zakręć. Odstaw nakrętką do dołu i poczekaj aż wystygnie.
  • 8
    Tak przygotowany keczup możesz przechowywać przez wiele tygodni. Doskonale nadaje się do mięs, potraw z ziemniaków, kanapek lub jako baza i sos do pizzy.

1 komentarz

Wiola 23 września 2019 (20:49)

Ooo matko! Już nigdy nie będzie u mnie w domu innego ketchupu!!! Ale petarda smak!

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Przetwory Sosy i pasty Bez laktozyPaprykaPomidory

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis