Domowe gołąbki z kapusty włoskiej Domowe gołąbki z kapusty włoskiej

Domowe gołąbki z kapusty włoskiej

Tradycyjne domowe gołąbki jak u babci! Podane z pysznym mocno pomidorowym, ale delikatnym sosem smakują wyśmienicie. Niektórzy podają gołąbki z chlebem, a inni z ziemniakami… a Wy do której grupy się zaliczacie?

Średnia ocen: 0 (0)
Czas przygotowania

1h

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

4

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Średni

Poziom trudności

Składniki

  • 2 cebula
  • 1 łyżka masła
  • 1 główka kapusty włoskiej
  • 150 g ryżu
  • 500 g mięsa mielonego - najlepiej z łopatki
  • 1 pęk koperku
  • Przyprawy:
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • bulion lub rosół do zalania gołąbków
  • Sos pomidorowy:
  • 2 szklanki wody
  • 400 ml passaty pomidorowej
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 1 garść bazylii

Sposób przygotowania

  • 1
    Z kapusty poodrywać liście. W dużym szerokim garnku zagotować wodę i wrzucać po jednym liściu na wrzątek na 2 minuty. Ze sparzonych liści usuwamy nożem zgrubienia, liście odkładamy delikatnie na talerz.
  • 2
    Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  • 3
    Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na rozgrzanym maśle.
  • 4
    Mięso mieszamy z ugotowanym ryżem, dodajemy jajko, zeszkloną cebulę i posiekany koperek. Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem.
  • 5
    Tak powstały farsz kładziemy na liściach kapusty i dokładnie zawijamy. Układamy gołąbki ciasno w wysokim garnku, którego dno wykładamy liściem kapusty.
  • 6
    Całość zalewamy bulionem. Gotujemy na małym ogniu przez około 40 - 60 minut. Jeśli nie mamy bulionu możemy użyć zwyklej wody.
  • Sos:
  • 1
    W garnku zagotuj wodę dodaj, koncentrat i passatę, zagotuj. Dopraw sos solą i pieprzem, a następnie cały czas mieszając na małym ogniu dolej śmietankę. Zamieszaj i ściągnij sos z ognia. Na koniec do sosy dodaj posiekaną świeżą bazylię. Jeśli nie masz świeżej bazylii możesz dodać odrobinę suszonej.
  • Podanie:
  • 1
    Gotowe gołąbki podawaj na gorąco z sosem.

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Dania mięsne KapustaObiad

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis