Ciasto bananowe bez cukru Ciasto bananowe bez cukru

Ciasto bananowe bez cukru

Bezglutenowe ciasto z bananami bez cukru na bazie mąki ryżowej.

Średnia ocen: 5 (2)
Czas przygotowania

40min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

4

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • 100 gram mąki ryżowej
  • 3 bardzo dojrzałe banany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia bez glutenu
  • 3 jajka
  • 3 łyżki gorzkiego kakao
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 2 łyżeczki cynamonu

Sposób przygotowania

  • 1
    Banany kroimy i blendujemy z żółtkami. Białka ubijamy na sztywną pianę.
  • 2
    Do masy bananowej dodajemy suche składniki: mąkę, cynamon, kakao, posiekaną czekoladą. Mieszamy.
  • 3
    Następnie dodajemy ubite białko i delikatnie łyżką mieszamy z ciastem.
  • 4
    Wylewamy ciasto do wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia małej keksówki. Pieczemy w 180 stopniach przez 35 min lub do tak zwanego suchego patyczka.

2 komentarze

ola 13 marca 2019 (14:23)

uwielbiam tzw bananowy chleb

Marta 4 marca 2020 (22:50)

Ten przepis jest genialny! Bez glutenu, bez cukru, nie ma zakalca i jest delikatny i pyszny!!! Najlepszy chlebek bananowy. Osobiście wole z mniejszą ilością kakao ale to już kwestie indywidualne.

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Ciasta i torty Desery BananyBez cukruFitHashimoto

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis