Pyszny pomysł na obiad z kurczakiem. Idealny dla dzieci! Panierka z płatków kukurydzianych nada kurczakowi chrupkości, a pieczona marchewka w marynacie miodowej zasmakuje największemu niejadkowi.
Średnia ocen: 0(0)
40min
Czas przygotowania
1
Ilość z przepisu
Łatwy
Poziom trudności
Składniki
Chrupiący kurczak:
Filet z piersi kurczaka - 150 g
Jogurt naturalny (grecki) - 80 g
Płatki kukurydziane - 30 g
Olej rzepakowy - 10 g
Pieczone marchewki:
3 marchewki
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka miodu
1 łyżka soku z cytryny
sól morska, pieprz
Sposób przygotowania
Pieczone marchewki:
1
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Marchew umyj i obierz, przetnij wzdłuż na pół.
2
Oliwę z oliwek, miód i sok z cytryny wymieszaj. Przy pomocy silikonowego pędzelka posmaruj połówki marchewek z obu stron i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posyp solą morską i oprósz pieprzem.
3
Piecz w nagrzanym piekarniku ok. 30- 40 minut (w zależności od wielkości marchewek) w temperaturze 180°C. Po ok. 20 minutach odwróć marchewki na drugą stronę. Marchewki po upieczeniu mają być lekko miękkie, a jednocześnie pozostać chrupiące.
Chrupiący kurczak:
1
W tym czasie fileta z kurczaka kroimy w większą kostkę. Do jogurtu dodajemy pieprz i sól, mieszamy, a następnie dodajemy kurczaka. Zostawiamy na kilka minut.
2
Płatki kukurydziane miażdżymy rękoma, po czym panierujemy w nich kurczaka.
3
Smażymy na rozgrzanym tłuszczu i podajemy z upieczonymi marchewkami.
Dodaj komentarz