Chrupiący burger Chrupiący burger

Chrupiący burger

Prawdziwy, klasyczny burger nie powinien zawierać zbyt wielu dodatków. Jego smak podbić powinien jedynie pieprz, sól i ketchup z majonezem.

Średnia ocen: 5 (2)
Czas przygotowania

35min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

2

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Średni

Poziom trudności

Składniki

  • 250 g mięsa mielonego z wołowiny
  • 2 bułki hamburgerowe
  • 2 plasterki żółtego sera
  • kilka plastrów kiszonego ogórka
  • 2 plastry pomidora
  • cienkie plastry czerwonej cebuli
  • 2 liście sałaty lodowej
  • Ketchup i majonez
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

  • 1

    Z mięsa uformować burgery.

  • 2

    Mięso posolić solą morską i smażyć przez około 2 minuty z każdej strony na mocno rozgrzanej patelni grillowej bez użycia tłuszczu.

  • 3

    Bułki przekroić na połówki, na dolnych połówkach bułek położyć po plasterku sera żółtego i wstawić je do nagrzanego piekarnika na 4 minuty. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.

  • 4

    Po wyciągnięciu z piekarnika, połówki z serem smarujemy cienko majonezem, kładziemy liście sałaty i ogórka.

  • 5
     
    Następnie kładziemy usmażone mięso, pomidora i cebulę. Doprawiamy pieprzem i ketchupem.

  • 6

    Przykrywamy drugą połówką bułki i lekko dociskamy.

2 komentarze

Bulka_z_maslem 7 września 2018 (12:01)

Ja zamiast majonezu dodałam jogurt naturalny i też wyszło pysznie

emil 21 stycznia 2019 (10:40)

strasznie dobry burger, zjadlem 2 i ledwo powstrzymalem sie by nie zrobic sobie trzeciego 🙂

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Burgery Dla dzieciKolacjaObiad

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis