Chlebek bananowy Banana bread to niezawodny deser, który szybko znika ze stołu. Można go zjeść z wieloma dodatkami, owocami, masłem orzechowym, czekoladą. Chleb smakuje najlepiej gdy jest świeży lecz można go również mrozić.
W rondelku na małym ogniu rozpuść masło. Odstaw je do ostygnięcia.
W tym czasie umyj, obierz i pokrój banany w plastry.
Rozgnieć widelcem pokrojone banany i wymieszaj je z rozpuszczonym masłem (nie używamy miksera tylko widelca).
W osobnym naczyniu lekko roztrzep jajko.
Dodaj jajko do masy bananowej, ponownie połącz składniki za pomocą widelca.
Następnie dodaj cukier, cukier z wanilią, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, sodę i szczyptę soli.
Za pomocą widelca połącz wymieszaj wszystkie składniki składniki.
Rozgrzej piekarnik do 170 stopni.
Przygotuj keksówkę o wymiarach 10×20 cm, wysmaruj ją masłem i oprósz bułką tartą (ewentualnie wyłóż papierem do pieczenia, lub użyj sylikonowej formy). Do tak przygotowanej keksówki przełóż ciasto.
Piecz w piekarniku przez około 45 minut. Po upływie tego czasu zwiększ temp. do 180 stopni i piecz jeszcze 5-7 minut lub do tak zwanego suchego patyczka. Po upieczeniu wyjmij chlebek bananowy z keksówki i poczekaj, aż ostygnie. Opcjonalnie możesz oprószyć go cukrem pudrem.
Smacznego 🙂
7 komentarzy
Paweł
8 stycznia 2022 (13:48)
bardzo dobry przepis, chlebek wyszedl wyborny i juz wiem, ze bedzie co jakis czas goscil w moim domu. dzieciaki byly zachwycone.
ada
21 stycznia 2022 (20:24)
mega pyszny
Kaja
22 stycznia 2022 (00:00)
Ale fajnie opisane. Dodaje do ulubionych ten przepis.
iwona
22 stycznia 2022 (14:02)
iwona
22 stycznia 2022 (14:03)
piekę przynajmniej raz w miesiacu
kasia
4 lutego 2022 (09:01)
dziś będę robiła ten chlebek i napiszę opinię jak wyszedł. przepisy wydaje sie prosty. idealnie bo mam akurat banany 🙂
iwona
7 lutego 2022 (18:41)
uwielbiam chlebek bananowy z masłem orzechowym, to po prostu sztos! do tego jeszcze dżem i nie ma nic lepszego do kawy 🙂