Chlebek bananowy

Chlebek bananowy Banana bread to niezawodny deser, który szybko znika ze stołu. Można go zjeść z wieloma dodatkami, owocami, masłem orzechowym, czekoladą. Chleb smakuje najlepiej gdy jest świeży lecz można go również mrozić.

Ocena:

(15)
Chlebek bananowy Chlebek bananowy
Czas przygotowania

1h

Porcji z przepisu

1 chlebek

Poziom trudności

Łatwy

Kalorie

325 kcal (100g)


Chlebek bananowy

Składniki:

  • 3-4 dojrzałe banany
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 75 gram masła
  • 1 opakowanie cukru z wanilią
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

  • 1

    W rondelku na małym ogniu rozpuść masło. Odstaw je do ostygnięcia.
    Chlebek bananowy - Przepis - Rozpuść masło

  • 2

    W tym czasie umyj, obierz i pokrój banany w plastry.
    Chlebek bananowy - Przepis - Banany

  • 3

    Rozgnieć widelcem pokrojone banany i wymieszaj je z rozpuszczonym masłem (nie używamy miksera tylko widelca).
    Chlebek bananowy - Przepis - Banany z masłem

  • 4

    W osobnym naczyniu lekko roztrzep jajko.
    Chlebek bananowy - Przepis - Roztrzep jajko

  • 5

    Dodaj jajko do masy bananowej, ponownie połącz składniki za pomocą widelca.
    Chlebek bananowy - Przepis - Wymieszaj masę z jajkiem

  • 6

    Następnie dodaj cukier, cukier z wanilią, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, sodę i szczyptę soli.
    Chlebek bananowy - Przepis - Inne składniki

  • 7

    Za pomocą widelca połącz wymieszaj wszystkie składniki składniki.
    Chlebek bananowy - Przepis - Wymieszaj składniki widelcem

  • 8

    Rozgrzej piekarnik do 170 stopni.

  • 9

    Przygotuj keksówkę o wymiarach 10×20 cm, wysmaruj ją masłem i oprósz bułką tartą (ewentualnie wyłóż papierem do pieczenia, lub użyj sylikonowej formy). Do tak przygotowanej keksówki przełóż ciasto.
    Chlebek bananowy - Przepis - Przygotuj keksówkę

  • 10

    Piecz w piekarniku przez około 45 minut. Po upływie tego czasu zwiększ temp. do 180 stopni i piecz jeszcze 5-7 minut lub do tak zwanego suchego patyczka. Po upieczeniu wyjmij chlebek bananowy z keksówki i poczekaj, aż ostygnie. Opcjonalnie możesz oprószyć go cukrem pudrem.
    Chlebek bananowy - Przepis - Pieczenie

  • 11

    Smacznego 🙂
    Chlebek bananowy - Przepis - Smacznego


15 komentarzy

Paweł

8 stycznia 2022 (13:48)

bardzo dobry przepis, chlebek wyszedl wyborny i juz wiem, ze bedzie co jakis czas goscil w moim domu. dzieciaki byly zachwycone.

ada

21 stycznia 2022 (20:24)

mega pyszny

Kaja

22 stycznia 2022 (00:00)

Ale fajnie opisane. Dodaje do ulubionych ten przepis.

iwona

22 stycznia 2022 (14:02)

iwona

22 stycznia 2022 (14:03)

piekę przynajmniej raz w miesiacu

kasia

4 lutego 2022 (09:01)

dziś będę robiła ten chlebek i napiszę opinię jak wyszedł. przepisy wydaje sie prosty. idealnie bo mam akurat banany 🙂

iwona

7 lutego 2022 (18:41)

uwielbiam chlebek bananowy z masłem orzechowym, to po prostu sztos! do tego jeszcze dżem i nie ma nic lepszego do kawy 🙂

Irena

3 lipca 2022 (10:22)

chlebek wyszedł idealnie a robiłam pierwszy raz polecam

Paulina Backa

8 lipca 2022 (13:57)

Najprostszy i najlepszy przepis na chlebek bananowy. Serio wychodzi mi za każdym razem i jestem oczarowana tym jak to jest szybkie do zrobienia!

mokka

13 lipca 2022 (15:50)

bardzo smaczny

Judyta

17 lipca 2022 (13:38)

Pyszny chlebek bananowy mi wyszedł!

maciek

23 lipca 2022 (21:40)

rewelacja

Diana

31 lipca 2022 (21:47)

Pyszny chlebek bananowy. Prosty i fajny przepis.

Iga

20 sierpnia 2022 (11:11)

Najlepszy!

sonia

8 września 2022 (23:08)

uwielbiam ten przepis

Skomentuj


Kuchnia: Amerykańska

Kategoria: · Desery

Autor: Justyna · 29 listopada 2018


Podobne przepisy

+ Dodaj przepis