Chlebek bananowy Chlebek bananowy

Chlebek bananowy

Chlebek bananowy Banana bread to niezawodny deser, który szybko znika ze stołu. Można go zjeść z wieloma dodatkami, owocami, masłem orzechowym, czekoladą. Chleb smakuje najlepiej gdy jest świeży lecz można go również mrozić.

Średnia ocen: 5 (19)
Czas przygotowania

1h

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

1 chlebek

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Niezbędne akcesoria

Przygotuj keksówkę o wymiarach 10×20 cm.

Składniki

  • 3-4 dojrzałe banany
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 75 gram masła
  • 1 opakowanie cukru z wanilią
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Sposób przygotowania

  • 1
    W rondelku na małym ogniu rozpuść masło. Odstaw je do ostygnięcia. Chlebek bananowy - Przepis - Rozpuść masło
  • 2
    W tym czasie umyj, obierz i pokrój banany w plastry. Chlebek bananowy - Przepis - Banany
  • 3
    Rozgnieć widelcem pokrojone banany i wymieszaj je z rozpuszczonym masłem (nie używamy miksera tylko widelca). Chlebek bananowy - Przepis - Banany z masłem
  • 4
    W osobnym naczyniu lekko roztrzep jajko. Chlebek bananowy - Przepis - Roztrzep jajko
  • 5
    Dodaj jajko do masy bananowej, ponownie połącz składniki za pomocą widelca. Chlebek bananowy - Przepis - Wymieszaj masę z jajkiem
  • 6
    Następnie dodaj cukier, cukier z wanilią, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, sodę i szczyptę soli. Chlebek bananowy - Przepis - Inne składniki
  • 7
    Za pomocą widelca połącz wymieszaj wszystkie składniki składniki. Chlebek bananowy - Przepis - Wymieszaj składniki widelcem
  • 8
    Rozgrzej piekarnik do 170 stopni.
  • 9
    Przygotuj keksówkę o wymiarach 10x20 cm, wysmaruj ją masłem i oprósz bułką tartą (ewentualnie wyłóż papierem do pieczenia, lub użyj sylikonowej formy). Do tak przygotowanej keksówki przełóż ciasto. Chlebek bananowy - Przepis - Przygotuj keksówkę
  • 10
    Piecz w piekarniku przez około 45 minut. Po upływie tego czasu zwiększ temp. do 180 stopni i piecz jeszcze 5-7 minut lub do tak zwanego suchego patyczka. Po upieczeniu wyjmij chlebek bananowy z keksówki i poczekaj, aż ostygnie. Opcjonalnie możesz oprószyć go cukrem pudrem. Chlebek bananowy - Przepis - Pieczenie
  • 11
    Smacznego :-) Chlebek bananowy - Przepis - Smacznego

Alergeny lub nietolerancje pokarmowe

  • Mąka pszenna: Może zawierać gluten, co może stanowić problem dla osób z nietolerancją glutenu lub celiakią.

  • Masło: Może zawierać laktozę, co może być problemem dla osób z nietolerancją laktozy lub alergią na mleko.

  • Jajko: Jajko jest częstym alergenem, więc osoby z alergią na jajka powinny unikać produktów zawierających jajka.

  • Cukier: Cukier jest ogólnie bezpieczny w kontekście alergii, ale osoby z nietolerancją cukru powinny unikać nadmiernego spożycia.

  • Soda oczyszczona: Soda oczyszczona jest zazwyczaj bezpieczna, ale osoby z nietolerancją lub alergią na sód powinny ją unikać.

  • Proszek do pieczenia: Proszek do pieczenia zazwyczaj nie zawiera alergenów, ale warto sprawdzić etykietę produktu, aby upewnić się, że nie zawiera składników, na które jest się uczulonym.

  • Banany: Banany są ogólnie bezpieczne i rzadko wywołują alergie. Jednak bardzo rzadko mogą być przyczyną alergii skórnej u niektórych osób.

  • Sól: Sól jest zazwyczaj bezpieczna, ale osoby z nietolerancją lub alergią na sól powinny unikać nadmiernego spożycia. Alergia na sól jest jednak bardzo rzadka.

Należy pamiętać, że reakcje alergiczne są indywidualne i zależą od konkretnych alergenów, na które organizm danej osoby jest uczulony. Dlatego ważne jest dokładne czytanie etykiet produktów spożywczych i unikanie składników, na które ma się alergię. Osoby z alergią lub nietolerancją powinny być szczególnie ostrożne przy wyborze i spożyciu potraw zawierających te składniki.

19 komentarzy

Paweł 8 stycznia 2022 (13:48)

bardzo dobry przepis, chlebek wyszedl wyborny i juz wiem, ze bedzie co jakis czas goscil w moim domu. dzieciaki byly zachwycone.

ada 21 stycznia 2022 (20:24)

mega pyszny

Kaja 22 stycznia 2022 (00:00)

Ale fajnie opisane. Dodaje do ulubionych ten przepis.

iwona 22 stycznia 2022 (14:02)

iwona 22 stycznia 2022 (14:03)

piekę przynajmniej raz w miesiacu

kasia 4 lutego 2022 (09:01)

dziś będę robiła ten chlebek i napiszę opinię jak wyszedł. przepisy wydaje sie prosty. idealnie bo mam akurat banany 🙂

iwona 7 lutego 2022 (18:41)

uwielbiam chlebek bananowy z masłem orzechowym, to po prostu sztos! do tego jeszcze dżem i nie ma nic lepszego do kawy 🙂

Irena 3 lipca 2022 (10:22)

chlebek wyszedł idealnie a robiłam pierwszy raz polecam

Paulina Backa 8 lipca 2022 (13:57)

Najprostszy i najlepszy przepis na chlebek bananowy. Serio wychodzi mi za każdym razem i jestem oczarowana tym jak to jest szybkie do zrobienia!

mokka 13 lipca 2022 (15:50)

bardzo smaczny

Judyta 17 lipca 2022 (13:38)

Pyszny chlebek bananowy mi wyszedł!

maciek 23 lipca 2022 (21:40)

rewelacja

Diana 31 lipca 2022 (21:47)

Pyszny chlebek bananowy. Prosty i fajny przepis.

Iga 20 sierpnia 2022 (11:11)

Najlepszy!

sonia 8 września 2022 (23:08)

uwielbiam ten przepis

milka 1 września 2023 (23:17)

pyszny

backless 22 września 2024 (08:21)

7EvPE2lxgRd

https://de-loopcoach.nl/slot-sitelerinde-bonuslarla-nasil-daha-fazla-kazanilir/ 26 września 2024 (14:38)

3IvzjhWdm1i

https://lecto.space/ 4 listopada 2024 (15:37)

am1aj8CnX5k

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Ciasta i torty Desery Banany

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis