Chlebek bananowy z czekoladą Chlebek bananowy z czekoladą

Chlebek bananowy z czekoladą

Amerykański przepis na puszysty, idealny w smaku, mocno bananowy i pachnący czekoladą chlebek bananowy. Smak mojego dzieciństwa.

Średnia ocen: 0 (0)
Czas przygotowania

1h

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

6

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • 4 dojrzałe banany
  • 220 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki soli
  • 100 g cukru brązowego
  • 80 g kwaśnej śmietany 12%
  • 75 g masła, roztopionego i przestudzonego
  • ½ szklanki posiekanych orzechów włoskich
  • 50 g posiekanej gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania

  • 1
    Masło rozpuść i odstaw do przestudzenia.
  • 2
    Banany umyj, obierz i pokrój w plasterki, następnie w większej misce rozgnieć je widelcem na papkę. Dodaj  rozmącone jajka, cukier i wymieszaj. Następnie wlej masło, śmietanę i ponownie wymieszaj (wyłącznie za pomocą widelca).
  • 3
    Następnie dodaj mąkę przesianą z sodą i proszkiem do pieczenia, wymieszaj (tylko do połączenia się składników).
  • 4
    Dodaj posiekane orzechy i posiekaną czekoladę. Wymieszaj.
  • 5
    Ciasto przełóż do keksówki (wymiary 10x20 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez 50 minut do tak zwanego suchego patyczka w 180 stopniach C.

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Desery BananyCzekolada

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis