Bezglutenowe naleśniki z musem jabłkowym i bananami Bezglutenowe naleśniki z musem jabłkowym i bananami

Bezglutenowe naleśniki z musem jabłkowym i bananami

Gwarantuje szybkie zniknięcie z talerza!

Średnia ocen: 0 (0)
Czas przygotowania

20min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

15 porcji

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Średni

Poziom trudności

Składniki

  • 200 g mąki bezglutenowej ja używam miksu uniwersalnego
  • 2 jajka
  • 1,5 szklanki mleka
  • 0,5 szklanki wody gazowanej lub wysoko zmineralizowanej
  • Olej kokosowy do smażenia
  • szczypta soli
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • Mus
  • 2 jabłka
  • 1 banan (ewentualnie jeszcze jeden do dekoracji)
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1/2 łyżki cynamonu
  • wiórki kokosowe

Sposób przygotowania

  • 1

    Zaczniemy od musu. W rondelku rozpuszczamy masło. Obieramy jabłka i kroimy je w kosteczkę. Następnie wrzucamy do rondelka.

  • 2

    Posypujemy cynamonem i dusimy, aż całkowicie zmiękną.

  • 3

    Dodajemy rozgniecionego banana i jeszcze chwilę dusimy.

  • 4

    Następnie blendujemy i dodajemy wiórki kokosowe. Mus gotowy.

  • 5

  • Naleśniki
  • 1

    Do przesianej mąki, dodajemy sól, cynamon, cukier i wszystko dokładnie mieszamy.

  • 2

    Wbijamy jajka, dodajemy wodę oraz mleko i wszystko miksujemy.
    Ciasto może wydawać Ci się rzadkie, jednak po chwili powinno zgęstnieć i  mieć konsystencję śmietany.
    Jeśli tak się nie stanie dodaj jeszcze odrobinę mąki.

  • 3

    Rozpuszczamy odrobinę oleju kokosowego i na mocno rozgrzaną patelnię, chochelką wlewamy ciasto naleśnikowe.
    Pamiętaj, że patelnia musi być bardzo mocno rozgrzana.

  • 4

    Naleśnika przewracamy na drugą stronę gdy będzie ścięty i lekko zarumieniony.

  • 5

    Gdy naleśniki są gotowe możemy rozprowadzić na nich nasz mus i zawinąć je w sposób, który najbardziej nam odpowiada.

  • 6

    Naleśniki możemy udekorować kawałkami banana i posypać wiórkami kokosowymi.

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Naleśniki i placki BananyBezglutenoweJabłkaŚniadanie

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis