Bananowe fit ciasteczka Bananowe fit ciasteczka

Bananowe fit ciasteczka

Te bananowo – owsiane ciasteczka są najlepszymi ciastkami o smaku bananowym, jakie kiedykolwiek jadłam. Są nie tylko smaczne i zdrowe, ale także niewątpliwie sycące.

Średnia ocen: 0 (0)
Czas przygotowania

20min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

12 ciasteczek

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • 2 duże dojrzałe banany
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • opcjonalnie
  • miód
  • żurawina

Sposób przygotowania

  • 1
    Banany kroimy w plasterki, wrzucamy do miski i rozgniatamy je widelcem. Następnie mieszamy je z płatkami owsianymi. Jeżeli jest potrzeba można dodać więcej płatków (konsystencja powinna być dość zwarta). Jeśli masz ochotę możesz dodać odrobinę miodu i troszkę suszonej żurawiny. Moja rodzina jednak najbardziej lubi wersję klasyczną z samymi bananami.
  • 2
    Zostawiamy masę bananową na około 10 minut, tak by płatki napęczniały.
  • 3
    Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i formujemy ciasteczka. Ja formuje małe kuleczki, które potem delikatnie spłaszczam.
  • 4
    Ciasteczka pieczemy przez około 15 minut.
  • 5
    Po upieczeniu delikatnie z papierem na którym się piekły przekładam je na metalową kratkę - ruszt, tak aby ostygły.
  • 6
    Jeśli nie znikną od razu z talerza to przechowujmy je w szczelnie zamkniętym pojemniku do 2 dni.

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Desery BananyDla dzieciFit

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis